banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

Viranşehir'de Palyatif Bakım Merkezi açıldı, Palyatif Bakım nedir?

Viranşehir Devlet Hastanesi Başhekimi Dr İlhan ERKAN “Bu bölüm sadece kanserli hastaları kapsamıyor. Yardıma ve bakıma ihtiyacı olan tüm hastalarımıza gerekli bakımı sunuyoruz. Hastanın beslenme ihtiyacı var ise ya da çok ağrı hissediyor ve yatağa bağımlıysa bu hastaların kendilerine ve ailelerine psikolojik destek sağlamak amacıyla kurulmuş bir birimdir ve Türkiye’de sayılıdır. Sizin için artık yapılacak bir şey yok deyip evine gönderilen, aslında yapılacak bir şeylerin hala olduğu hastalara bu birimde yer veriyor, bakımlarıyla yakından ilgileniyoruz. viranşehir’de yaşlı nüfusu fazla olmasıyla birlikte evde bakıma muhtaç olan sayı da bir hayli fazla, fakat hasta aileleri bakım konusunda yeterli bilince sahip değiller. Bizler hastanın geçirdiği zorlu dönemlerde, ağrılarını en aza indirgeyip, beslenmelerine kadar her durumlarını gözlemliyor ve gerekli bakımı sağlıyoruz” dedi.

 

PALYATİF BAKIM NEDİR?
İnsan ömrü giderek uzuyor. Buna paralel olarak yaşlı ve kronik (müzmin) hastalıkları olan nüfus da giderek artıyor. Bu artış, beraberinde hemen hemen yeni fark edilen ve son yıllarda oluşturulmaya başlanan palyatif (destek) bakım ünitelerinin doğmasın neden oldu. Gelişmiş ülkelerde yaygın olmasına karşın, ülkemizde maalesef yıllarca ihmal edilmiş ve ancak yeni yeni kurulmaya başlamıştır.

Palyatif bakım ile ciddi hastalığı olan kişilerde başta ağrı olmak üzere stres veren diğer şikâyetlerinin giderilmesi ve sorunların çözümlenmesi amaçlanmaktadır. Dünya sağlık örgütü palyatif bakımı “Yaşamı tehdit eden hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hasta ve ailede; ağrının ve diğer problemlerin, erken tanılama ve kusursuz bir değerlendirme ile fiziksel, psikososyal ve spiritüel gereksinimlerin karşılanması yoluyla acı çekmenin önlenmesi ve hafifletilmesine yönelik uygulamaların yer aldığı ve yaşam kalitesini geliştirmenin amaçlandığı bir yaklaşım” olarak tanımlamaktadır. Bu tanımlamaya göre palyatif bakım yeni tanı almış, tedavi sürecinde ve terminal dönemde olan hastalara uygulanmakta ve dört temel hedef ortaya koymaktadır;

1.Hastanın şikâyetlerini en aza indirgemek ve sekelleri azaltmak,
2.Hasta ve yakınlarının yaşam kalitesini yükseltmek,
3.Hasta bakımında maliyet-etkinlik konusunu en uygun şekilde yönetmek,
4.Ölümün kabullenildiği durumda, sürecin normal seyrinde gitmesini sağlamak

Palyatif bakımda sayılan bu hedeflere ulaşılması için birçok uzman ve birimle (Ağrı ünitesi, Radyasyon Onkolojisi, Medikal onkoloji, İç hastalıkları, Göğüs hastalıkları, Psikiyatri, Fizik tedavi ve rehabilitasyon vb.) aktif olarak birlikte çalışılmaktadır.

Palyatif bakım üniteleri sıklıkla kanser hastalarına hizmet vermektedir. Ancak, verilen hizmet aynı zamanda hasta yakınlarını da kapsamaktadır. Zira bir taraftan hastanın şikâyetleri giderilmeye çalışılırken, diğer taraftan hasta ve yakınlarının karşılaşabileceği diğer kaygılar (sosyal, psikolojik, vb) ve sorunlar topluca değerlendirilmekte ve çözüm üretilmeye çalışılmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.