banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin MHP

Vatandaşın Sağlığı ile Oynuyorlar!..
Şanlıurfa’da ekmek üretiminde üç ayrı üretici grubu bulunmaktadır.


Bunlar;Türkiye genelinde francala olarak bilinen somun ekmek üretimi yapan fırınlar, sonrasında Şanlıurfa ve bölgeye has olan resmiyette kubbeli olarak adlandırılan pide fırınları ve ekmek üretim izni olmayıp unlu mamüller adı altında kaçak olarak ekmek üretimi yapan fırınlardır.

Şanlıurfa’da Somun Ekmek, Pide Fırını ve Unlu Mamülleri’nin toplam sayısı 750 olduğu ortalama 3 bin 500’den fazla çalışanın olduğu bu sektörün her yönden denetimli olması gerekmektedir.


Şanlıurfa’da bu sökterle ilgili rutin denetimlerin pek yapılmadığı yıllardır bu sektörde fiyat farkıyla oluşan rekabet ve bununla birlikte halkın sağlığıyla oynandığı akıllara gelmektedir. Şanlıurfa için önümüzdeki günlerde Esnaf ve Sanatkarlar Odasınca onaylanarak uygulanmaya konacak olan fiyat tarifesine göre 300 gram Francala Somun Ekmeğin satış fiyatı 70 Kuruş, 180 gram tırnaklı pide 50 kuruş, 170 gram açık lavaş ekmeğin de 50 kuruş olması beklenirken hali hazırda hangi şartlarda ne biçimde üretildiği bilinmeyen ve 200 gramı 25 kuruş’a somun ekmek satışını sağlayan üretim veya satış birimlerine ne tür cezai müeyyideler uygulanacağı büyük bir merak konusudur.

Şanlıurfa Fırıncılar Odası Genel Sekreteri Recep ÖZCAN; “Şanlıurfa’da yüz yirmi civarında ruhsatsız çalışan gayri resmi üretim yerleri bulunmakta olup, Belediye ve Tarım İl Müdürlüğüne bildirilen bu tip iş yerlerine bir an önce gerekli resmi yaptırımların bu kurumlarca oluşması ve halkın sağlığı ile oynanmaması gerekmektedir.” Dedi.
Şanlıurfa’da Ekmek, Ekmek Çeşitleri ve Unlu Mamulleri üreticisi İlyas SARIAYDIN; “Benim işletmemde ekmek 40 kuruştan satılmaktadır. Ekmeği 25 kuruştan satan işletmeler bu fiyata nasıl satış yapabiliyorlar bu rakam maliyetin bile altındayken zararına satış yapılmakta zarar eden bir işletmenin de iflası kaçınılmazken bu üreticiler nedense hiç iflas da etmemekte. Herkes istediği fiyata satış yapabiliyorsa bizlere gram ve fiyat tarifesi neden dayattırılıyor? Serbest piyasa varsa biz üreticiler neden bu tür odalara üyeyiz? Odaların hakkımızı savunup bizleri koruması gerekirken yetkilerini kullanmadıklarından birçok esnaf arkadaşımızın işletmelerine kepenk vurmasına sebep oluyorlar. Yetkili mercileri acilen göreve davet ediyorum ne şekilde ne şartlarda üretildiği bilinmeyen temel gıda maddesi için halkın sağlığıyla kimse oynamamalıdır.” Dedi. GAPHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.