banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Van'da 'Şap hastalığı' alarmı

Türkiye’de daha önce görülmeyen A-Nepal tipi şap hastalığının tespit edilmesi ile birlikte Van’da da aşılama çalışmaları hız kazandı. Büyükbaş hayvan giriş çıkışların yasak olduğu ilde, başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere il ve ilçelerdeki müdürlükler alarma geçti.

Virüsün ilk görüldüğü Van’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Şap Enstitüsü’nce üretilen yeni tip aşı da uygulanmaya başlandı. Çalışmalarını aralıksız sürdüren Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, Tuşba ilçesine bağlı Kalecik Mahallesi’ndeki hayvan çiftliğinde bulunan hayvanları aşıladı.

“Daha önce rastlanmamış bir şap tipi virüsü tespit edildi”

Aşılamaya katılan Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Van’da alınan numunelerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Şap Enstitüsü’nde yapılan analizlerde daha önce rastlanmamış bir şap tipi virüsünün tespit edildiğini söyledi.  

Bu hastalığa karşı enstitüsünün buna tesirli olan yeni bir aşı ürettiğini belirten Fevzi Altuner, “İlimizde hem mihrak sayısı hem de hayvan kaybı bakımından 6 civarında mihrak olduğunu söyleyebiliriz. Bu mihrakların büyük bir kısmı sönmüş durumda. Diğer taraftan da hastalığın yayılmasını engellemek için bütün teşkilatlarımız mesai gözetmeksizin aşılama çalışmalarını sürdürüyor. İlkbahar aşılamasını da bugün itibariyle de başlattık.” dedi.

Şap aşısı gebe hayvanlarda yavru atmaya neden olur mu?

Şap hastalığının önüne geçilmesi için hayvan sahiplerinin aşılama çalışmalarına destek vermesi gerektiğini dile getiren Altuner, Besicileri arasında önyargıların da olduğunu belirterek, “Halk arasında, ‘Gebe hayvanlar aşılanırsa gebe hayvanlarının yavru atma olayı görülür.’ gibi bir çekingenlik var. Bütün literatürlerde şap aşılamasından dolayı yavru atar diye bir kayıt yok, aynı zamanda şap hastalığından dolayı hayvanlar ölür diye bir kayıt da yok. Bu tamamen bir şehir efsanesidir. Bununda önüne geçmemiz lazım. Hayvan sahiplerimizin bize destek vermesi lazım ki en üst seviyelerde bu aşılar yürütebilirsin, çünkü ilimizin programa alınmış hayvan mevcudu 167 bin civarında. Bu kadar hayvanın en az yüzde 85’inin aşılanması gerekiyor ki hem hayvan hareketleri yapılabilsin hem de hastalığın bir taraftan başka bir tarafa yayılması önlensin. Bizim arkadaşlarımız hafta sonu mesaisini bile gözetmeksizin bu çalışmalarını sürdürüyorlar.” şeklinde konuştu.

“Hayvanlarını aşılatmayanlara idari para cezası var”

Cezai yaptırım uygulamayı tercih etmediklerini anlatan Altuner, “Ancak çalışmalarımızı sekteye uğratan ve bir şekilde de aşılamaların yapılmasını engellemek suretiyle destek vermeyen, hayvanlarını aşılatmayan hayvan sahipleri için de 5 bin TL idari para cezası uygulaması var.” uyarısında bulundu.

“Van’a hayvan giriş çıkışları yasak”

Ekiplerin Van merkez ve tüm ilçelerde aşılama çalışmalarını aralıksız devam ettirdiğini de anlatan Fevzi Altuner, “Yüzde 85’lik aşı oranını yakalayıncaya kadar ilden dışarıya ve il dışından da içeriye hayvan sevkiyatı durdurulmuştur. Bu, sadece bizim ilimizde de uygulanan bir durum değil. Bu uygulamadan sonra bizim beklentimiz şu; bir an önce hayvan sahiplerinin, çiftçilerimizin bu manada bizimle işbirliği yaparak, hayvanlarını aşılatmasıyla destek vermesi. Hastalığın çıkışının olduğu yerlerde, yani mihraklarda uygulanan farklı tedbirler var. Bu yüzden de derhal aşılanması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin paniğe kapılmaması gerektiğini de sözlerine ekleyen Altuner, “Şap hastalığı hayvan ölümüne sebep olan bir hastalık değil, ekonomik olarak hayvanı zayıf düşürür, verim kaybına neden olur. Bulaşıcı bir hastalıktır, hayvandan hayvana bulaşır. O yüzden de korkacak bir şey yok” açıklamalarında bulundu.

Aşılama çalışmasının yapıldığı işletme sahibi ise Gıda Tarım ve Hayvanlık İl Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti. (Murat Dalgın- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.