banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Van'da kurbanlıklar görücüye çıktı

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte Van-Özalp karayolu üzerinde bulunan ve ilin tek hayvan pazarında canlılık yaşanmaya başlandı.

Çatışmaların hayvancılık sektörünü olumsuz yönde etkilediğini ifade eden hayvan sahipleri hayvanlarını dışarıya götüremediklerini belittiler.  

Et fiyatlarında aniden yaşanan artış sebebiyle bu sene kurbanlıklar da el yakıyor. Pazara getirilen büyükbaş kurbanlıklar 3 ila 12 bin lira arasında fiyatlarla satışa sunulurken, küçükbaş hayvanların tanesi ise 300 ile 500 TL’den satışa sunuldu. Sabahın erken saatlerinde kurbanlıklarını pazara getiren vatandaşlar, bir yıla yakın süredir besledikleri hayvanlarını satmak için çaba sarf ediyor. Hayvan pazarı büyük pazarlıklara sahne olurken, alıcılar ise pahalılıktan yakınıyor.

Satıcılar fiyatların düşük olduğunu savunurken alıcılar ise çatışma süreci ve et fiyatlarındaki yükselmeden dolayı kurbanlıkların da cep yaktığını ifade ettiler.

“Fiyatlar bu yıl daha yüksek”

Kurbanlık almaya geldiğini belirten Nurettin Erdem, “Dana almayı planlıyorum. 4 bin lira dedim pazarlıkta anlaşamadık. 4 bin 100 liraya kadar çıktık olmadı. Geçen sene bu vakitlerde aynı hayvanı 3 bin-3 bin 500 TL’den bulabiliyorduk, bu sene 4 bin 500 TL diyor. Biz de alamadık nasip, vaktimiz var daha bakacağız.” dedi.

Gürpınar ilçesinden hayvan getirdiğini belirten Çerkez Samanlı ise fiyatların geçen seneden daha iyi olduğunu ve şu ana kadar 3 kurbanlık dana sattığını belirtti.

Samanlı, “Fiyatları kırmaya çalışıyorlar. Bizler de zarar ettiğimiz için vermiyoruz. Geçen seneye oranla fiyatlar daha iyidir. Büyükbaşta neredeyse bin liraya yakın bir fark varken, küçükbaşta ise 100 ile 200 lira fark var. Satışlar da az-çok var.” şeklinde konuştu.

Koç sattığını ifade eden Talha Ateş, fiyatların düşük olduğunu koçlarını satamadıklarını belirterek, bunun tek sebebinin ise çatışma ortamı olduğunu söyledi.

Salih Aslan da işlerin bu kadar kötü olmasının süreçten kaynaklandığını ve dışarıya hayvan gönderemediklerini belirtti.

Öte yandan hayvan pazarında hareketlenmenin kısmi olarak başladığı gözlendi.   (Murat Dalgın - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.