banner2
Öne Çıkanlar Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şanlıurfa Balıklıgöl Kurtuluşspor Beziki Derneği Paylaşan Eller

Van'da bitkisel ürünlere yoğun ilgi

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte kış mevsiminin kendini hissettirmeye başladığı bu günlerde, aktarlarda bitkisel ürünlere olan talep arttı.  

Son günlerde etkisini gösteren soğuk havalarda özellikle soğuk algınlığı, öksürük ve grip gibi hastalıklara bitkisel çözümler arayan Vanlılar, zencefil, tarçın, ıhlamur zerdeçal, ada çayını ve kış çayı gibi bitkisel çayları tercih ediyor. Havaların soğuması ile birlikte mevsim değişikliğine bağlı hastalıklar baş gösterirken,   vatandaşlar hastalıklardan korunmak için soluğu aktarlarda alıyor.

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan aktarlar, geçen yıllara göre işlerinin düşük olduğunu, fakat bu yıl   en hareketli günlerini yaşadıklarını belirttiler.

Bitkisel ürünleri aşırı tüketmekten kaçının!
Soğuk algınlığı ve gribe karşı önlem almak isteyen vatandaşlara bitkisel ürünleri tavsiye eden Aktarcı Salim Dedeoğlu, özellikle bitkisel ürünlerin ihtiyaç kadar kullanılmasının altını çizerek şu ifadeleri kullandı;

“Müşterilerimize bu soğuk havalarda vücudu dinç tutacak kış çaylarını özellikle tavsiye ediyoruz. Özellikle nefes darlığını önlemek, soğuk algınlığı ve gribe karşı önlem almak isteyenler, ıhlamur, adaçayı, kışçayı, tarçın ve zencefile yöneliyor. Fiyat noktasında da şikayet yok, zaten halkımız bir demlikte kaynattığı bitki çayını günlerce kullanıyor. Bir çok müşteriye bizler  yönlendirme yaparak yardımcı oluyoruz ama, bir çoğu da hangi bitki çayının soğuk algınlığına iyi geldiğini biliyor. Fakat şu uyarıyı da yapmak istiyorum, halkımız bitki çayını kullanırken her şeyde olduğu gibi aşırı tüketmekten kaçınsın.” diye konuştu.

“Son zamanların en iyi satışını yapıyoruz”
Geçtiğimiz yıla göre işlerinin düştüğünü fakat bu yıl, son zamanların en iyi satışını yaptıklarını dile getiren Dedeoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Havaların soğumasıyla beraber baharatçılarda işler artıyor, fakat eskiye nazaran işlerimiz düştü. Van’da havalar biraz erken soğudu. Bizim de işlerimizde  hareketlilik Eylül ayından Nisan ayına kadar sürmektedir. Satışlarımızı geçen yıla göre değerlendirirsek düştü ama,   bu yılda son zamanların en güzel satışını yapıyoruz. Tabi bu yıl farklı bir durum var, geçen yıla göre yüzde 70’lik bir düşüş var. Aslında Türkiye piyasası seçimler nedeniyle düştü. Ekonomik olarak genel anlamda insanlar darboğazda, bunu bu şekilde değerlendirebiliriz.” İfadelerini kullandı.

Hamit Perihanoğlu isimli başka bir satıcı ise, “En çok satış yaptığımız kış ayı geldi. Biz aktarcılar olarak aylardır bu günleri bekliyorduk, ama olaylardan  dolayı umduğumuzu bulamadık. Geçen yıla göre işlerimizde yaklaşık  yüzde 70-80 arası düştü. Havaların  soğumasıyla birlikte soğuk algınlıkları da başladı. Yaz ayında bu hastalıklar yok tabi. Bizde tam da bu mevsimde hareketlilik başlar. Geçmiş yıllara göre işlerimizde düşüş oldu ama, bu yılın en hareketli günlerini yaşıyoruz.” dedi.  (Yılmaz Sönmez-İLKHA)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.