banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Van peynirinin açıkta satılmaması kararına tepki

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı yeni düzenlemeyle, 8 Şubat 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Peynir Tebliği'nde uygulama 1 Ocak 2016'da başlıyor. Van’ın meşhur otlu peynirini de kapsayan yeni düzenlemeye esnaf tepki gösterdi.

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan Van Peynirciler Çarşısı esnafı, Van peynirinin yöresel olduğunu, vakumlanarak ambalajlanmasıyla bozulacağını ifade ederek, yeni tebliğin uygulanmasının mümkün olamayacağını dile getirdiler.

“ Van peyniri fabrika ürünü değil yöreseldir”

Van peynirinin fabrika ürününe benzemediğini vurgulan Mehmet Aydın isimli peynir satıcısı, “Van halkının tek geçim kaynağı hayvancılıktır, hayvancılık da biterse köylü çaresiz kalacaktır. Son zamanlarda iş yapamayan esnaf zaten darboğazda, birde peynirin açıkta satılmaması kararını çıkararak işlerimizi tam bitirecekler. Van peyniri fabrika ürünü değil yöreseldir. Yöresel peynirlerin ambalajlı şekilde satılması da mümkün değildir. Küp peyniri topraktan çıktığı zaman ambalajlanmasıyla bozulma sürecine girecektir. Taze peyniri biz dükkanlarımızda bile 1 saatten fazla susuz bırakırsak hemen sararmaya başlıyor. Bir Saat içinde sararan peynirin susuz bir şekilde vakumlanarak ambalajlanması bozulmasına yol açacaktır. Ayrıca Van peynirini fabrikada üretmeye kalkışsalar, yöresel ve kendisine has tadı olan otlu peynirin tadını tutturamayacaklardır. Bu durumda bakanlıktan çıkan bu karara tepkili olduğumuzu belirtmek istiyoruz.” diye konuştu.

“Otlu peynir balık gibidir, suyun dışında bozulacaktır”

20 yıla aşkın süredir Van otlu peynirini sattığını söyleyen Süleyman Serindere isimli esnaf da “Köy ürünü olan peynirin paketlenmesi olacak şey değildir. Köylünün küp içine yerleştirdiği peynir, ters çevirtilip toprağın içine bırakılmadığı takdirde bozulacaktır. Küp peynirini toprağın içine yerleştirmeden ve belli bir süre beklemeden o lezzetli peyniri elde edemezsiniz. Yöresel Van peynirinin marketlerde satılması aşamasında da açıkta satılması gerekiyor. Zaten buranın yerli halkı olan müşterilerimiz, aldığı peyniri tatmadan almaz. Bu durumda satıcınında peyniri ambalajından çıkarıp müşterisine sunması mümkün olmayacaktır. Taze otlu peynir balık gibidir, suyun içinde olmadığı sürece bozulacaktır. Van otlu peynirinin vakumlanması durumunda içerisine katkı maddesi konulacak ve öyle muhafaza edilebilecektir. İçerisine katkı maddesi giren doğal otlu peynir ise fabrika ürünü olarak ‘meşhur Van otlu peyniri’ özelliğini kaybedecektir.” şeklinde ifade etti.

“Ambalajlı otlu peynir bozulur”

Van otlu peynirinin ambalajlanması durumunda bozulacağının altını çizen Ercan Aydın isimli esnaf ise “Van otlu peynirinin vakumlanıp ambalajlanarak satılması mümkün değildir. Van peynirinin özelliği de açıkta olmasıdır. Otlu peynir sezonluktur yaz için taze peynir, kış için ise eski peynir dediğimiz küp peyniridir. Yaz sezonun peyniri kendi özel suyu içinde olmazsa bir kaç gün içinde bozulmaya başlar. Kış sezonunun küp peyniri ise fabrikasyon değildir. Küp peynirinin vakumlanması durumunda içinde bulunduğu ottan dolayı birkaç gün içinde bozulur. Biz Van peynircileri olarak bu yasanın uygulanmasının mümkün olmayacağını söylüyoruz.” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.