banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Teknik Direktör Cihat Arslan Enver Sedat Yahlizade Kesmetaş köyleri Taşlıdere

Uzmanlar mevsim değişikliği hakkında uyarılarda bulundu

İnsan vücudunu ve sağlığını etkileyen en önemli nedenlerden biri de sıcak-soğuk değişimleridir. Ani değişen hava şartları ve kısa süreli ısı farklılıkları vücudun bu duruma alışmasını zorlaştırırken, bu durumda vücudun strese girmesine yol açarak savunma sistemini zayıflatabiliyor. Özellikle mevsim geçişlerinde bazı hastalıklar ilerleyebiliyor.

Sonbahar-Kış aylarında vücudun direncinin düşmesi sonucu gribal salgınlara daha sık rastlandığını belirten uzmanlar, grip virüslerinin birçok insanı etkilemesinin yanı sıra özellikle kronik hastalığı olan kişiler için daha fazla risk oluşturduğunu ifade ettiler.

Grip virüsü; kalp hastalığı, hipertansiyon ve şeker gibi kronik hastalık grubunda çok daha hızlı ilerleyerek zatürreye dönüşebileceğine dikkat çeken uzmanlar, bu nedenle kronik hastalığı olan kişilerin mevsim değişikliklerine çok dikkat etmeleri gerektiği uyarısında bulunuyor.

Konu ile ilgili konuştuğumuz Sağlık SEN Şanlıurfa Şube Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Faruk Günak, mevsim değişikliğinde vatandaşların çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Bahar aylarında polen alerjisi görülürken, sonbahar ve kış aylarında astım, bronşit ve sigaraya bağlı hastalıkların görüldüğünü belirten Günak, “Sonbahara yaklaşırken genelde Türkiye özelde ise Şanlıurfa için sonbaharın başlarında çeşitli hastalıklar daha fazla görünmektedir. Bu bölgede özellikle alerjik hastalıklar görülürken diğer hastalıkları da tetiklemektedir. Bahar aylarında polen alerjisi görülürken, sonbahar ve kış aylarında astım, bronşit ve sigaraya bağlı hastalıklar görülür. Çocuklarda gribal enfeksiyonlar daha fazla görülmektedir.” dedi.

İklimsel değişikliklerden dolayı hava kirliğinin olduğunu söyleyen Günak, “Ortadoğu’dan ülkemize yayılan toz dalgası var, bu bizim bölgeyi ciddi şekilde etkiliyor. Toz dalgası nedeniyle solunum hastalıkları artmaktadır. Yaşlı ve astım hastaların bu havalarda dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Mevsim değişikliğinde; grip, soğuk algınlığı, akut bronşit, astım, alerji, depresyon gibi hastalıkların görüldüğünü hatırlatan Günak, bunlardan korunmak için belenmeye dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. (Mustafa Bikeç/Mehmet Demir - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.