banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Kalpte ritim bozukluğuna dikkat! Ritim bozukluğu nedir? bozukluğu ne tetikliyor?

Uzmanlar ani ölümlere neden olabilen kalpteki ritim bozuklukları konusunda uyardı.
Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr.Selçuk Kanat, ani ölümlere neden olabilen kalpteki ritim bozuklukları, kalbin kendisinden kaynaklanabildiği gibi kalbinde hiçbir sorun olmayan kişilerde de görülebildiğini söyledi.

Kalp ritim bozukluğu kalbin hızlı atması, yavaş atması ve düzensiz atması olarak tanımlanabilir diyen Dr. Kanat, tedavinin doğru planlanması için ritim bozukluğunun nedenlerini belirlemek çok önemlidir. Kalp damar hastalıkları, geçirilmiş kalp krizi varlığı, kalp kapak hastalıkları, hipertansiyon, troid bezinin çok ya da az çalışması, kalpte aksesuar ileti yollarının varlığı, bazı ilaçlar, aşırı miktarda alınan keyif verici maddeler alkol, nikotin, kafein, uyuşturucular, yoğun stres ritim bozukluklarının sebebi olabileceğini belirtti.

Ritm bozukluğunun belirtilerine değinen Kanat, “Yapısal kalp hastalığının, kalp yetmezliği, kalp kapak hastalığı varlığına, ritim bozukluğunun sıklığına ve süresine bağlı olarak belirtiler değişmektedir. Kimi ritim bozuklukları semptom dahi vermeye bilirken çoğu hasta da çarpıntı hissi, kalpte tekleme, göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, bayılma gibi şikayetler olabilir.” diye konuştu.

Uygulanacak tedavinin ritim bozukluğunun sebebine yönelik planlanması gerektiğini belirten Dr. Kanat. “Çoğu aritmiler zararsız olarak kabul edilir ve tedavi gerektirmez. Aritmi sebebi ne olursa olsun ilk yapılacak şey yaşam tarzı değişikliği olmalıdır. Çay, kahve, sigara, alkol gibi kalbin elektriksel sistemini tetikleyen etmenlerden uzak durulmalıdır. Diğer tüm kalp hastalıklarında olduğu gibi ideal kiloyu koruyarak kalbin iş yükünü azaltılması gerekir.” şeklinde konuştu.

Uygulanan tedavi yöntemleri

Uygulanan tedaviler hakkında bilgi veren Dr. Kanat, “Bazı ritim bozuklarında ise radyofrekans ve cryoablasyon (dondurmalı) gibi ablasyon tedavileri ile kesin tedavinin sağlanması mümkündür. Radyofrekans yöntemi ritim bozukluğuna sebep olan bölgelerin yakılması işlemidir. Cryoablasyonda ise ritim bozukluğuna sebep olan bölge eksi 55-60 dereceye soğutularak ritim bozukluğu ortadan kaldırılıyor. Bu yöntemlerin farklı ritim bozukluklarının tedavisinde kullanıldığını belirtirken kalbin hızlı ve düzensiz çalışmasına ve beraberinde inmeye sebep olan atrial fibrilasyonun tedavisinde ise cryobalon (dondurmalı) ablasyon yöntemi ve üç boyutlu kompleks haritalama ile radyofrekans ile ablasyon kullanarak yüzde 80'lere varan kalıcı tedavi sağlanıyor. Yüksek İhtisas hastanesinde tüm ritim bozukluklarına karşı elektrofizyolojik çalışma ve gerek görülmesi halinde ablasyon tedavileri başarıyla uygulanıyor.” diye ifade etti.

Kalp Ritim Bozukluğu Neden Olur?

68

EmailShare
SUMOME


Kalp ritim bozukluğunun tıp dilindeki adı aritmidir. Aritmi, kalbin çok hızlı atması (taşikardi) ya da çok yavaş atması (bradikardi) veya düzensiz atması gibi kalp ritim sorunlarını ifade eder. Kalp ritim bozukluğunda kalbin her zamanki elektriksel ritminde bir düzensizlik vardır. Aritmiler her yaşta ortaya çıkabilir ve çoğu kez ciddi sorunlara yol açmazlar.

Vücudun kalp kaslarının kasılmasını sağlaması doğal bir elektrik sistemine bağlıdır. Bu sistem kanın kalbe ve kalpten de vücuda akışını sağlar. Normalde elektrik kalp boyunca belli bir yolu takip eder. Ancak elektriğin akışında bir problem ortaya çıkarsa kalp ritmi çok yavaşlayabilir, çok hızlanabilir ya da düzensizleşebilir.
İstirahat sırasında kalp genellikle dakikada 60 ila 100 kez atar. Ancak örneğin egzersiz sırasında olduğu gibi, kalbin daha hızlı ya da daha yavaş attığı durumlar vardır.

Aşırı alkol tüketimi, sigara içmek, stres ve yoğun egzersiz ufak çaplı bir aritmiye neden olabilir. Ancak kalp ritim bozukluğunun en yaygın ve ciddi nedeni, baş tetikleyicileri arasında koroner arter hastalığı, kalp kapak fonksiyon bozukluğu ve kalp yetmezliği olan, kalp hastalığıdır.


Kalp Ritm Bozukluğu Nedenleri

Normalde kalp akciğerlere ve vücudun geri kalanına kan taşıyan bir pompa gibi çalışır. Bunun gerçekleşmesi için
kalbin düzenli şekilde kasılmasını sağlayan bir elektrik sistemi vardır.

Kalpte kasılmaları başlatan elektriksel sinyal, sinüs düğümü denilen bir noktada başlar. Bu nokta kalbin doğal pili gibidir. Sinüs düğümünden çıkan sinyal kalbi dolaşır ve elektriksel bir yol oluşturur. Farklı sinir iletileri kalbin daha yavaş ya da hızlı atmasında belirleyicidir.

Aritmiler kalbin elektriksel iletim sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklanır:

Ekstra sinyaller oluşabilir.
Elektrik sinyalleri, engellenebilir ya da yavaşlayabilir.
Elektrik sinyalleri kalpte farklı ya da yeni bir yol izlemeye başlayabilir.
Anormal kalp atışlarının diğer bazı yaygın nedenleri şöyledir:

Potasyum ya da diğer minerallerin anormal seviyede oluşu
Kalp krizi ya da geçmişteki bir kalp krizi yüzünden zarar görmüş kalp kası
Doğuştan gelen kalp hastalığı
Kalp yetmezliği veya kalp büyümesi
Akciğer hastalıkları
Anemi
Tiroit bezinin çok çalışması (Hipertiroidi)
Tiroit bezinin az çalışması (Hipotiroidi)
Yüksek tansiyon
Diyabet
Stres
Gebelik
Aritmiler ayrıca çeşitli ilaç veya maddeler nedeniyle de ortaya çıkabilir. Örneğin:

Alkol, kafein ya da amfetamin benzeri uyarıcılar
Beta bloker ilaçlar
Sigara (nikotin)
Sinir sisteminin davranışlarını taklit eden ilaçlar
Depresyon yada psikoz tedavisinde kullanılan ilaçlar
Bazı besin takviyeleri ve bazı bitkisel takviyeler
Aritmi tedavisinde kullanılan ilaçlar (önerilen aritmi ilacı farklı türde bir aritmiye neden olabilir)
Hava kirliliği
Kalp Ritim Bozukluğunun Belirtileri

Aritmi ara ara kendini gösteren ya da devamlı süren bir rahatsızlık şeklinde ortaya çıkabilir. Aritmi belirtilerini hissetmemeniz ya da sadece aktif olduğunuz zamanlarda hissetmeniz mümkündür. Dikkat çeken hiçbir belirti göstermediği için kalp ritim bozukluğunun fark edilmediği durumlar olabilir. Bu tip hastalarda doktorlar ritim bozukluğunu rutin bir muayene sırasında fark ederler. Ancak genele bakıldığında aritmiler fark edilmesi zor olmayan belirtiler gösterir. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

Hızlı kalp atışı / Çarpıntı

Yavaş kalp atışı
Düzensiz ya da tekleme hissi veren kalp atışı
Göğüs ağrısı
Nefes darlığı
Aşırı yorgunluk
Baş dönmesi
Bayılma
Soluk beniz
Terleme
Kalp Ritim Bozukluğu Türleri

Sinüs Taşikardisi: Kalp atışı düzenli ancak olması gerekenden hızlıdır. Egzersiz sırasında ya da ateşiniz yükseldiğinde ortaya çıkması normaldir ancak ortada hiçbir neden yokken de meydana gelebilir. Tiroit bezinin çok çalışması ya da anemi sinüs taşikardisine neden olabilir.

Sinüs Bradikardisi: Kalp atışı düzenli ancak olması gerekenden yavaştır. Sporcular arasında sık görülür. Soğuğa maruz kalındığında, vücut ısısı düştüğünde, istirahat ya da uyku sırasında ortaya çıkabilir. Kalp hızı çok düşükse kendinizi bayılacak gibi ya da sersemlemiş hissedebilirsiniz.

Ektopik Kalp Atışları: Ekstra kalp atışları olmasıdır ancak bu atışlar kalpten kan pompalamazlar. Ektopik atışlarda sanki kalpte bir atış atlanmış gibi hissedilir ve sonraki kal atışı bir yumruk gibi, güçlü hissedilir. Birkaç kalp atışında bir ya da her kalp atışında ektopik atış hissediyor olabilirsiniz. Ektopik atışlar oldukça yaygındır ve nadiren kalp sorununa işaret ederler. Özellikle dinlenme halindeyken daha belirgindirler.

Atriyal Fibrilasyon: Oldukça sık görülen bir aritmi tipidir. Kalp kulakçıklarındaki elektrik hareketlerinde düzensizlik olur ve kalbin normal hızı ve ritmi geçersiz kılınır. Bu da kulakçıkların düzensiz şekilde kasılmasına veya titremesine yol açar. Kalbinizin düzensiz ya da normalden hızlı attığını hissedebilirsiniz. Atriyal fibrilasyon atakları birkaç saniye ya da bir hafta gibi farklı sürelerde yaşanabilir. Çarpıntı, yorgunluk, nefes daralması, sersemlik, göğüs ağrısı gibi belirtileri olabilir. Atriyal fibrilasyon kalpte pıhtıya neden olabileceğinden tehlikeli olabilir.

Supraventriküler Taşikardi: Kalp kulakçıkları ve karıncıkları arasında bir ya da daha fazla elektrik akımı olduğunda ortaya çıkar. Elektrik uyarımları kalp etrafında bir daire yapar ve karıncıklar yerine kulakçıklara geri döner. Bu tip taşikardi kalbin çok hızlı atmasına neden olur. Birkaç saniye, birkaç dakika ve ender olarak birkaç gün sürebilir.

Ventriküler Taşikardi: Elektrik uyarımları kalp karıncıklarından çok çabuk çıkar ve kanın her zamankinden hızlı pompalanmasına neden olur. Karıncıkların gerektiği gibi kanla dolmalarına zaman kalmayabilir ve bu da kalbin vücuda kan pompalamayı durdurması anlamına gelir. (Kardiyak Arest = Kalp Durması, Dolaşım Durması)

Ventiküler Fibrilasyon: Elektrik uyarımları çok hızlı ve düzensiz bir ritimde karıncıklardaki birçok yerden başlar. Bu durumda kalp düzgün şekilde atamaz, az kan pompalanır ya da hiç kan pompalanamaz. Ölümcül olabilecek bir tür kalp durmasıdır. Bilinç kaybı yaşanır ve nabız ile solunum durur. Acil müdahale gerektirir.

Kalp Bloğu: Elektrik uyarımlarının kalp kulakçıklarından kalp karıncıklarına ulaştırılmasını etkileyen bir problem söz konusudur. Farklı belirtileri vardır ve durumun ciddiyetine göre tedaviye gerek olur ya da olmaz.

Hasta Sinüs Sendromu: Sinüs düğümü düzgün şekilde çalışmaz ve kalbin yavaş atmasına daha sonra hızlanmasına neden olur. kendinizi sersemlemiş hissetmenize yol açabilir.

Kalp Ritim Bozukluğu Tedavisi

Çoğu aritmiler zararsız olarak kabul edilir ve tedavi gerektirmez. Doktorunuz aritmiyi teşhis ettikten sonra durumun ciddiyetini, ileride size sorun olup oluşturmayacağını ve tedavi gerekip gerekmediği belirleyecektir. Aritmilerin teşhisinde EKG (elektrokardiyografi), Holter EKG, efor EKG, ekokardiografi, kalp kateterizasyonu gibi çeşitli yöntemler kullanılır.

Kalp ritim bozukluğu tedavilerinde aşağıdaki sonuçlar hedeflenir:

İnme riskini azaltmak için kan pıhtılarının oluşmasını önlemek
Kalp hızını nispeten normal seviyelere çekmek
Mümkünse, normal kalp ritmini düzenlemek
Aritmiye neden olan kalp hastalığını tedavi etmek
Kalp hastalığı ve inme için risk faktörlerini azaltmak
Ciddi bir aritmi söz konusu olduğunda, kalbin normal ritmini geri getirmek için acil bir tedavi gerekebilir.
Elektroşok tedavisi (defibrilasyon veya kardiyoversiyon), kısa süreli kalp kalp pili, ağızdan verilen ilaçlar bu tedavi yöntemleri arasındadır.

Aritmi şikayetlerinde antiaritmik ilaçlar olarak adlandırılan ilaçlar da kullanılabilir. Bu ilaçlar aritminin tekrarlamasını önleyebilir ya da kalp hızının çok hızlanmasını ya da çok yavaşlamasını engelleyebilir. Doktorunuz tarafından reçete ilaçları gerektiği şekilde kullanmaya özen gösterin. Kendi kendinize ilacı bırakmaktan ya da dozaj değişikliği yapmaktan kaçının.

Anormal kalp ritimlerini tedavi etmek için kullanılan kalp pili, elektro şok cihazı ve kardiyak ablasyon gibi başka cihaz veya yöntemler de vardır. Bu tedaviler sorunun kaynağına göre ancak doktorunuz tarafından önerilebilir.

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.