banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Sanlıurfa Sanlıurfa Haberleri Gaziantep

Üçüncü El Sigara Dumanı Öldürücü Olabilir
Doktorlar, uzun bir süredir bizleri, ikinci el sigara dumanı hakkında uyarıyorlardı; fakat şimdi özellikle çocuklara ve bebeklere zarar veren bir gerçeği daha fark ettiler: Üçüncü el sigara dumanı.

Boston’daki Dana Farber/ Harvard Kanser Merkezinden, bu konuyla ilgili bir çalışma yürüten Jonathan Winickoff, “üçüncü el sigara dumanı, sigara söndürüldükten sonra kalan tütün dumanı kirliliğidir” dedi.

Winickoff, dumanı görmüyor olmamızın zehrin alanı terk ettiği anlamına gelmediğini söyledi. Sigaranın bıraktığı kimyasalların karışımı, halılarda, sandalyelerde, kıyafetlerde ve diğer eşyalarda sigara söndürüldükten saatler hatta günler sonra bile kalır. Bu yüzden Winickoff, sigara içen insanların saçlarıyla ve kıyafetleriyle tehlikeli zehir yaydıklarını iddia ediyor.

Peki üçüncü el sigara dumanı, çocuklar için neden bu kadar tehlikeli? Pediatrics dergisinde yayınlanan bir çalışmada şöyle deniyor: “Özellikle çocukların üçüncü el sigara dumanına karşı hassas olmalarının sebebi, kirli yüzeylerin yakınında solumaları, üzerinde emeklemeleri ve oynamaları ve bu yüzeylere dokunmalarıdır. Gelişmekte olan beynin de düşük miktardaki zehirlerden etkilenmeye daha meyilli olması, çocuklar için tehlikeleri arttırır.

Winickoff, Scientific Amerrican ‘a sigara dumanının bebeklere, benzersiz zararını göstermek için şöyle dedi: “Fareler üzerinde yapılan çalışmalar, tütün zehrine maruz kalmanın, ani bebek ölümlerine sebep olduğunu ortaya çıkarmıştır.”

Winickoff "Bu çalışmanın, toplumda daha dumansız alanlar yaratacağını umuyorum" düşüncesini sözlerine ekledi. “(Bu çalışma) bütün sigara bağımlıların, sigarayı bırakmalarının gerekliliğini gösteriyor. Çocukları tamamen korumanın tek yolu budur” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.