banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Sanlıurfa Haber Urfa Haber Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir?

Türkiye'de organ nakli bekleyen 17 bin hasta var

Her yıl '3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası'nda hatırlanan organ nakli bekleyen hastalar, diyaliz cihazı ile bağlarını koparmak istiyorlar. Organ Bağışı Haftası münasebetiyle açıklamalarda bulunan Ağrı Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ömer Durak, Türkiye'de çok sayıda organ nakli bekleyen hasta olduğunu belirterek vatandaşları bu konuda daha duyarlı olmaya davet etti.

Ağrı'da organ bağışının artması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Dr. Ömer Durak, "'3-9 Kasım Organ Bağış Haftası' nedeni ile hastane olarak çeşitli çalışmalar yürütmekteyiz. Bu olguyu halkımız arasında daha bilinçli hale getirmek, bağış sayısını artırmak için bilgilendirme etkinlikleri düzenlemekteyiz. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Cumhuriyet Caddesinde açtığımız stantlarla halkı bilgilendirdik ve liselerimizde de bu çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.

"17 bin hasta organ nakli bekliyor"

Hiper tansiyon ve kronik hastalıkların artması nedeni ile son zamanlarda böbrek nakli bekleyen hastalarda artış olduğunu kaydeden Durak, "Organ bağışı ülkemizde gerçekten ciddi bir sorun haline geldi. Yaklaşık 40 tane bağış bekleyen hastamız var. Ağrı'da toplamda 117 böbrek hastamız var. Bunlardan 64 tanesi şuanda nakil bekliyor. Son zamanlarda hiper tansiyon ve kronik hastalıkların artmasıyla beraber böbrek nakli bekleyen hasta sayısında çok ciddi bir artış var. Sağlık Bakanlığının verilerine göre, böbrek nakli bekleyen 17 bin hastamız var." şeklinde konuştu.

"Hastalar farkında olmuyor"

Şeker, diyabet ve tansiyon hastalıklarının böbrek yetmezliğini tetiklediğini belirten Dr. Durak, "Şuan bölgemizde 250 bin şeker, diyabet hastası bulunmakta. Böbrek yetmezliğinin son evrede ortaya çıktığından, hastalarımız çok da farkında olmuyorlar hastalıklarının. Böbrek yetmezliği ortaya çıktığında nakil ihtiyacı duyuyor hastalarımız. Biliyorsunuz bölgemizde çok sayıda şeker ve tansiyon hastamız var. Tansiyon ve şeker hastaları yıllarca birike birike böbreklere zarar veriyor ve nakil ihtiyacı duyuyorlar. Ve gerçekten organ nakli olan bir hasta yeniden hayata kavuşmuş gibi hayatını sürdürebilmekte. Öte yandan Diyaliz Merkezimizde takip ettiğimiz 45 hastamız var. Diyaliz Merkezindeki hastalarımız haftanın 3 günü ve 5 saat cihaza bağlı olarak yaşamakta ve haliyle yaşam kalitesini ciddi manada düşürmekte. Bu anlamda kendimiz organ nakli ihtiyacı duymadığımız için hastaların psikolojisini anlayamıyoruz. Bu anlamda tüm halkımızı organ nakli noktasında daha duyarlı olmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

8 yıldır diyaliz hastası olan Bahar Polat adlı hasta artık diyaliz cihazına bağlı yaşamak istemediğini belirtti.

Umut içinde organ nakli hususunda beklentisinin olduğunu söyleyen Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yıllardır diyaliz hastasıyım. Ben şuan bu acıyı yaşıyorum, herkesin organ bağışlamasını isterim. Çünkü zor bir şey. 8 yıldır diyalize bağlı yaşıyorum. Aynı zamanda maddi sıkıntı yaşıyoruz. Ailede sadece babam çalışıyor ve benimle ciddi manada ilgileniyor. Umudumuz bağışta bulunabilecek bir hayırsever." (Ömer Adıgüzel - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.