banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Türkiye'de her yıl 4 bin 500 kişi lösemiye yakalanıyor

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Doktor Fatih Mehmet Aslan "2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası" dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Aslan açıklamada,   dünya genelinde değişik kurumların, farkındalığı artırmak üzere bazı özel günlerde çocukluk kanserleri ve lösemiler hakkında etkinlikler düzenlediğini belirterek, uluslararası kuruluşlarca 15 Şubat'ın Dünya Çocuk Kanserleri günü olarak kutlandığını ifade etti. Aslan bununla beraber lösemili çocuklara özel olarak da 2-8 Kasım günleri dünya genelinde bazı ülkelerce özel bir hafta olarak kutlandığını açıkladı.

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Doktor Fatih Mehmet Aslan, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 350 bin lösemi vakası görüldüğünü,  Türkiye’de ise her yıl 165 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu bunun  4 bin 500’ünin lösemi (yüzde 1,5) olduğunu dile getirdi.

 Lösemi hastalığının çocuklarda en sık görülen kanser türü olduğunun altını çizen Doktor Aslan, "Türkiye’de her yıl yaklaşık bin çocuk lösemiye yakalanmaktadır. Ülkemizde hem erkek hem de kız çocuklarımızda en sık görülen çocukluk çağı kanserleri lösemiler olup, yıllar içerisinde belirgin bir artış da görülmemektedir. Erişkinlerde ise yılda yaklaşık 3500 vatandaşımızı etkilemektedir.” dedi.

Aslan açıklamasını daha sonra şöyle sürdürdü:  "Erişkinin aksine çocukluk çağı kanserleri gelişmiş ülkelerde ve Türkiye’de  yüzde 70-80’in üzerinde tedavi edilebilir ve sağ kalım oranı yüksektir. Günümüzde gelişmiş ülkelerde her 900 erişkinden biri çocukluk çağı kanseri geçirmiş ve yaşamını devam ettirmektedir. Ancak bu iyileşme oranı ne yazık ki kaynakları kısıtlı ülkeler için geçerli değildir. Bu nedenle dünya genelinde her yıl teşhis edilen 160.000 çocuk kanseri olgusunun yaklaşık 90 bini’i kanser nedeni ile hayatını kaybetmektedir.”

Aslan löseminin tanımına ve tedavisine de kısaca değinerek; ”Kan Kanseri (Lösemi): Lösemi bir kan hastalığı olup kanın yapım yeri olan kemik iliği içerisindeki kök hücreler, kendilerine benzer hücre oluşturur ve çoğalarak kana geçerler. Lösemi, halk arasında Kan kanseri diye bilinen bir hastalıktır. Bu hastalıkta çoğunlukla kemik iliğinden kaynaklanan ve bir tek hücrenin kanserleşmesi, daha sonra bu hücrenin bölünerek çoğalıp, önce kemik iliği, daha sonra tüm organları istila etmesi durumu söz konusudur."  şeklinde ifadelere yer verdi.

Aslan "Kan Kanserinin (Lösemi) tedavisi hakkında ise şu bilgilendirmede bulundu: "Tedavi öncelikle genel durumun düzeltilmesi yöntemleri ile başlar. Lösemi, son derece uzun, zor ve pahalı bir tedavi gerektirmektedir. Lösemi tanısı alan vakalara belirli aralıklarla verilen çok sayıda ilaç ve kemoterapi tedavisiyle uygulanır. Bu tedavi sonucunda yüzde 70-85 oranında tamamen iyileşme sağlanabilir. Yalnızca yüzde 5 oranındaki vakalarda ve uygun durumlarda kemik iliği nakli yapılabilir. Türkiye'de kemoterapi ve kemik iliği nakli batı ülkeleri standartlarında, başarıyla yapılmaktadır. Ayrıca tedavinin ikinci basamağı olarak hasta ve ailelerine hastalık hakkında bilgilendirme yapılarak sosyal ve psikolojik destek ile hastalarda yüzde 85'lere varan oranda iyileşmenin sağlandığı belirtilmektedir.”

Aslan son olarak; ”Yetişkinlerin bile baş etmekte güçlük çektiği bu süreçte çocuklarımız iğnelerle, ilaçlarla, hastanelerde, hastane odalarında bütün çocukluğunu geçirmektedir. Lösemili Çocuklar Bizim Gerçek Kahramanlarımız ve Kahramanlar özel bir haftayı hak ediyorlar.” diyerek açıklamasına son verdi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.