banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

Batman İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar “3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü” münasebetiyle yazılı basın açıklaması yaparak, Batman’da yapacakları etkinlikle ilgili bilgiler paylaştı.

Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivitenin, spor kelimesi ile eş anlamlı olarak algılandığını belirten Acar, “Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir.” dedi.

Fiziksel aktivitenin vücudun düzenli çalışmasını sağlayarak bireylerin, besinlerden en iyi şekilde yararlanmasını sağladığını ifade eden Acar, “Fiziksel hareket azlığı ve hareketsiz bir hayat şekli, ağırlık artışına neden olarak kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi birçok kronik hastalığın oluşma riskini artırmaktadır. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden olan fiziksel inaktivite (hareketsizlik),  dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Bakanlığımızca gerçekleştirilen  Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’nın yayımlanmış rapor sonuçlarına göre, ülkemizde bireylerin yüzde  71,9’unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir.” ifadelerine yer verdi.

Acar, düzenli fiziksel aktivitenin yararlarıyla ilgili ise şu tavsiyelerde bulundu:

-Enerji harcamasına neden olduğu için vücut ağırlığının dengede tutulmasına yardım eder. Yağ dokusunu azaltır, yağsız doku oranını artırır,

-Kemik ve kas yoğunluğunu artırır (osteoporoza karşı koruyucudur),

-Kas eklem kontrolünü artırarak dengenin sağlanmasına imkan verir.  sağlar. Bu sayede yaşlılıkta sık görülen düşmelerin önler,

-Kalp ritmini düzenler,

-Damar direncini azaltarak kan basıncını düzenler,

-Yüksek kan, kolesterol ve trigliserit düzeylerini etkileyerek damar hastalıkların riskini azaltır,

-İnsülin aktivitesinin kontrolü ve kan şekerinin düzenlenmesini sağlar,

-Vücudun su, tuz ve mineral kullanımını dengeler,

-Zevklidir, yaşam süresini ve kalitesini arttırır.

Yetişkinlerin haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette ve  5-17 yaş grubunun da, günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapmasını öneren Acar, yapacakları etkinlikler hakkında şunları kaydetti:

“3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Gününde, ilimizde de “Sağlık İçin Hareket Et” sloganıyla etkinlikler gerçekleştirilecek olup, kamu ve özel hastaneler ile Toplum Sağlığı Merkezlerinde stantlar açılacaktır. Açılacak olan stantlarda vatandaşların boy ve kilo ölçümleri yapılacak, konuyla ilgili bilgilendirici el broşürleri dağıtılacaktır. Ayrıca Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan “Okullarda Fiziksel Aktivitenin Arttırılması” işbirliği protokolü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ortaokulların, 5. , 6. ve 7. sınıflarında seçmeli spor dersini açan veya bisiklet modülü dersini uygulayan okullarda öğrenciler tarafından kullanılmak üzere bisiklet dağıtımı yapılacaktır.”

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.