banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlandı

Araştırmada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından seçilen örneklemdeki hanelerde, aile bireyleriyle tek tek görüşüldü. Vatandaşların beslenme konusunda bireysel görüşmelerin de yapıldığı araştırmada görüşme yapılan kişilerin ayrıca fizik muayeneleri de yapıldı. Bu kişilerden (5 yaşından büyüklere) kan ve idrar tahlilleri yapıldığını belirten Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, araştırma kapsamındaki tüm kişilerin cinsiyet, yaş, öğrenim durumları gibi bireysel özelliklerinin kayıt altına alındığını açıkladı. Bu kişilerin yaşadıkları hanelerdeki konut özellikleri ile hanelerindeki genel besin tüketim özelliklerinin de öğrenildiğini dile getiren Akan, şunları kaydetti: Kişi görüşmelerinde ise bireylerin kullandıkları besin desteklerinin, beslenme alışkanlıkları ve özelliklerinin, günlük fiziksel aktivitelerinin neler olduğu araştırıldı. Araştırma kapsamında ilimizde 3 doktor, 3 diyetisyen, 2 laboratuar teknisyeni, 4 hemşire, 2 ebe, 2 sağlık memurundan oluşan bir ekip görev yaptı. Araştırma kapsamındaki haneler illere göre değişen sayılarda olup TÜİK tarafından tesadüfi yöntemle belirlenmiştir. Bu araştırma Türkiye genelinde 81 ilde, 600 kümede, 19 bin 56 hanede; ilimizde ise 756 hane ve 23 küme üzerinde gerçekleştirilmiştir.

Dr. Özcan Akan, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmalarıyla toplumun beslenme, bilgi tutum ve alışkanlıkları ile fiziksel aktivite düzeylerinin saptanması yanında, yapılacak kan ve idrar tetkikleriyle, beslenmeye dayalı birçok hastalığa ilişkin tüm ülkeyi temsil edecek bilimsel nitelikli ve güncel veriler sağlanacağını kaydetti. Akan, bundan sonra her bir risk etmeninin önlenmesine yönelik geliştirilecek plan ve politikalarla, toplum sağlığına yön verilmesi ve var olan politikaların ise güncellenmesinin sağlanmasının hedeflendiğini vurguladı. Akan, Çalışmadan elde edilen bulgular, ülkemiz insanlarına yeterli ve dengeli beslenme önerilerinde bulunulması, sağlık sorunlarına çözüm getirilmesi ve ülkemiz insanının beslenme alışkanlıkları hakkında dünya literatüründe yer alması için bilimsel ve büyük önem arz etmektedir. dedi.

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması, Sağlık Bakanlığı imkanlarıyla, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü ve Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliğiyle yürütülüyor.

CİHAN


Etiketler:  Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.