banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Salih Sezen

TSE 'Helal Gıda' belgesi verecek

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, 16-17 Mayıs 2011'de Kamerun'da 33 İslam ülkesinin katımıyla yapılan toplantıda helal gıdayla ilgili standartların kabul edildiğini belirterek, ''Bu standartların Türk standardı olarak kabulüyle ilgili süreci başlattık. Sonbaharda bu belgelendirmeye biz de başlayacağız. Yıllık 930 milyar dolar olan helal gıda pazarı var. Böylesine devasal bir helal gıda pazarında Türk iş adamlarının sahaya 3-0 önde çıkmalarını sağlamak zorundayız'' dedi.Şentürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, standardizasyonun ülke sanayisinin ve ticaretin gelişmesinde, küresel pazarda rekabet şansının artırılmasında stratejik araçlardan birisi olduğunu söyledi.

 

TSE'nin 57 yıldır standardizasyon konusunda çalışmalar yaptığını vurgulayan Şentürk, 35 bin civarında standartla dünyanın 10. ve Avrupa'nın 5. büyük kuruluşu arasında yer aldıklarını ve 68-69 bin ürün belgelendirmesi yaptıklarını ifade etti.

 

TSE'nin uluslararası alanda bütün kuruluşlarda etkin bir üye olduğunu belirten Şentürk, Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı'nın (ISO) yönetim kurulu üyesi, Avrupa Birliği'nin standardizasyon kuruluşu olan CEN ve CENELEC'in üyesi, Uluslararası Belgelendirme Ağı'nın (IQNet) tam üyesi olduklarını hatırlattı.

 

Kurucusu oldukları bölgesel organizasyonlara da değinen Hulusi Şentürk, İslam Konferansı Teşkilatı'nın çalışmaları sonucunda İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü'nün (SMIIC) kurulduğunu belirtti.

 

HELAL GIDA STANDARDI KABUL EDİLDİ

Şentürk, SMIIC kuruluşunun başkanlığını kendisinin, Genel Sekreterliğinin de TSE'nin belirlediği görevli tarafından yürütüldüğünü, üç yıl boyunca bu kuruluşun tüm masraflarının TSE tarafından karşılanacağını ifade etti.

 

Şentürk, böylesine bir yükün altına girmelerinin nedeninin Türkiye'deki iş dünyasının İslam ülkeleri ile ilgili ihracat ve ithalatında, Avrupa Birliği'nin ya da diğer uluslararası kuruluşların tahakkümünü kırarak, doğrudan TSE'nin kontrolünde bir standardizasyon yoluyla iş dünyasının önünü açmak olduğunu belirtti.

 

İlk etapta helal gıda konusunda çalışmalar yaptıklarını söyleyen Şentürk, şunları belirtti:

 

“16-17 Mayıs 2011'de Kamerun'da 33 İslam ülkenin katımıyla yapılan toplantıda, helal gıdayla ilgili standartlar artık kabul edildi. Dolayısıyla İslam dünyası helal gıda standartları yayınlandı. Şu an bu standartların Türk standardı olarak kabulüyle ilgili süreci başlattık. Bir aksilik olmazsa sonbaharda bu belgelendirmeye biz de başlayacağız. Ancak hep bir yanılgı var, sanki sadece TSE verecekmiş gibi. Oysa standardizasyon konusu belgelendirme konusu, dünyada mecburi tutulamayan bir konudur. Yani belge verme yetkisine sahip her kuruluş bu belgeyi verir” dedi

Zaman

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.