banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry Lübnan

'Toz bulutu sağlık açısından doğal bir afettir'

Suriye üzerinden gelen ve hayatı olumsuz etkileyen toz bulutunun sağlık açısından doğal bir afet olduğuna dikkat çeken Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Hamza Ağca, bugünlerde dış ortama çıkılırken gerekli tedbirler alınması gerektiğini belirtti.

Çöl tozlarının migren, astım gibi bazı rahatsızlıkları tetiklerken solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık probleminin ortaya çıkmasına sebep olduğuna dikkat çeken Ağca, bunun yanında ulaşım, turizm gibi ekonomik faaliyetlerin aksamasına, günlük hayatın zorlaşmasına ve soluduğumuz havanın kalitesinin düşmesine de neden olduğuna dikkat çekti.

Çöl tozlarıyla birlikte hareket eden bazı mikroorganizmaların insanlarda gribal enfeksiyon gibi ateşli hastalıklara sebep olduğunu kaydeden Ağca, “Astım, bronşit, migren gibi hastalıkları olan insanların şikâyetleri normal seyrinin dışına çıkarak artış göstermektedir. Bunun dışında çöl tozlarıyla birlikte hareket eden bazı mikroorganizmalar insanlarda gribal enfeksiyon gibi ateşli hastalıklara sebep olmaktadır. İnsan sağlığını psikolojik yönden de etkilemekte ve iş gücünü düşürmektedir.” dedi.

Ağca, “Boyutları 10 mikrondan daha büyük olan kaba toz ya da normal toz olarak tabir edilen iri partiküller, insan vücudunun doğal savunma mekanizması tarafından büyük ölçüde uzaklaştırılırlar. Esas tehlikeli olan boyutları 0,1 mikrondan daha küçük olan ve sürekli hareket halindeki çok ince toz tanecikleridir.” diye konuştu.

Gelişmiş ülkelerde en ufak olumsuz bir meteorolojik olayda erken uyarı ve önlem ile yerel halkın uyarılmasına rağmen, ülkemizde bu gibi vakalarda halkın sadece medyadan bilgilendirildiğinin altını çizen Ağca, bu olumsuz durumların yaşanmaması ve insanların daha az etkilenmesi için hava kalitesi izleme ağlarının etkin ve yaygın şekilde kurulması ve uyarılar yapılarak yerel halkın bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Tozlu günlerde yaşlılar, çocuklar ve astım hastalarının mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmaması noktasında uyaran Ağca, “Mevcut bulunan ve yeni kurulacak olan hava tahmin sistemleriyle tozlu günler önceden halka bildirilmeli, bugünlerde dış ortama çıkılırken gerekli tedbirler alınmalıdır. Kapı pencereler toz geçirmeyecek şekilde tasarlanmalıdır.  Toz bulutundan sonra klima filtreleri temizlenmeli ve toz alan iç ortamlar silinmelidir. Kara ve havayolu ulaşımı için tedbir alınmalıdır. Çünkü toz bulutu sağlık açısından doğal bir afettir.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.