banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Sanlıurfa Haber Pirhalil Gaziantep Martin Vitik

Tavuk diye domuz yedirmişler

Yapılan bir araştırma tavuk eti diye satılan bazı ürünlere domuz eti karıştırıldığını ortaya çıkardı.

Stiftung Warentest tarafından bu yapılan bu araştırmanın Almanya'da yaşayan Müslümanlar arasında büyük endişeye sebebiyet vermesi bekleniyor. Beyaz at adı altında domuz eti satanlar arasında Almanya'nın en büyük süpermarket zincirleri de yer alıyor.

Alman kalite araştırma kuruluşu olan  Stiftung Warentest'in sitesinde yer alan bir araştırmaya göre beyaz et adı altında marketlerde satılan ürünlerin bazılarında domuz eti karıştırıldığı ortaya çıktı. Stiftung Warentest tarafından Raflarda satışa sunulan her dört beyaz et ürününden birinin içine domuz veya dana eti katıldığı duyuruldu.

Mortadella, Lyoner ve Wiener Würstchen gibi incelenen 207 üründen dörtte birinde beyaz et ile eşit miktarda domuz eti karıştırılmış olduğu ortaya çıktı. Aynı araştırmada Purland markasının kümes hayvanı diye sattığı ürünün sadece yüzde 20'si hindi, gerisi ise domuz eti ve domuz jambonundan oluşuyor.

Purland ürünlerinin yanı sıra Wiltmann'ın bazı ürünlerinde ise yüksek oranda domuz ciğeri ve domuz eti tespit edildi. Uzmanlar paketli et ürünü alan tüketicilerin sadece paket üzerindeki büyük yazıları değil, içerik bölümünü de dikkatle incelemelerini tavsiye ediyor.

Yapılan araştırmada 207 üründen sadece 105'inde domuz eti ya da mamulü bulunmadığı belirtildi. Özellikle yüzde 100 tavuk eti yazılan ürünlerin çoğunluğunun gerçekten de tavuk eti olduğu belirlendi.  

LEZZET İLE AYIRT EDİLEMİYOR 
Araştırmada bazı kişilerin dini nedenlerden dolayı domuz eti yemeyip sadece beyaz et ya da dana eti yediği de vurgulandı.

Üreticiler ise ürünlere domuz etinin karıştırılmamasının teknolojik veya lezzet açısından mümkün olmadığını öne sürdüler. Ancak araştırmanın sonucunda kullanılan domuz etinin lezzet ile ayırt edilmesinin zor olduğu, domuz ürünlerinin illa et olarak değil yağ ya da diğer ürünler olarak kullanabileceği belirtildi.

Stiftung Warentest araştırma sonrası Deutschen Lebensmittelbuch-Kommission'a başvurarak paketin içindeki üründe kullanılan maddelerin pakete daha belirgin şekilde yazılmasını da önerdi. Domuz eti kullanılan bazı ürünlerin  listesine Stiftungwarentest'in www.test.de sitesinden ulaşılabiliyor Rotahaber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.