banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa karbonmonoksit Balıklıgöl Tomas Wiesner

SSPE Hastası için isyan etti, 2 saat sonra kaybetti VİDEO

Dr. Abdülkerim Gök; “Türkiye’de 540 SSPE hastası var. Yaklaşık 2,5 ay önce Şanlıurfa AK Parti Milletvekillerin imzası ile TBMM’ye araştırma önergesi verdim” dedi.

AK Parti İl Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Başkanlık sistemi’ ile ilgili konferansta soru cevap bölümünde SSPE hastaları ile ilgili tepkisini dile getiren Hamit Kılıç Şanlıurfa AK Parti Milletvekili Dr. Abdülkerim Gök ve Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu tarafından sakinleştirildi.

 

Kardeşinin AK Parti hükümetinden önceki dönemde kullanılan bir aşı nedeniyle SSPE hastalığına yakalandığı ve bu konuda sorumluların bulunması isteyen Hamit Kılıç'a cevabı AK Parti Milletvekili Dr. Abdülkerim verdi.

 

AK Parti olarak tüm yanlışların üzerine gittikleri gibi sağlıkta yapılan yanlışların da üzerine gittiklerini vurgulayan Dr. Gök; “Türkiye’de 540 SSPE hastası var. Bu hastaların ana merkezi ise Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesidir. Yaklaşık 2,5 ay önce Şanlıurfa AK Parti Milletvekillerin imzası ile TBMM’ye araştırma önergesi verdim. Çalışmalarımız neticesinde gerçekler ortaya çıkacaktır” diyerek olayın takipçileri olduğunu vurguladı.

 

Urfa City AVM Konferans salonundan ayrılan Hamit Kılıç Hastaneye gitti. Burada yoğun bakımda olan 15 yaşındaki kardeşinin vefat ettiğini öğrenince yıkıldı.

Pazartesi günü öğle namazından sonra kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek. Taziyesinin Karaali yolunda bulunan Başören köyünde yapılacağı öğrenildi.

SSPE HASTALIĞI NEDİR?

Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) kızamık mikrobunun yol açtığı bir beyin hastalığıdır. Çocuklukta geçirilen kızamığın ağır ya da hafif olması SSPE oluşumu riskini etkilemez. Hatta döküntü olmadan (gizli) geçirilmiş kızamıklardan sonra da SSPE olabilir. Kızamıkların ’ye varan bir oranı döküntü olmadan seyretmekte ve tanı almamaktadır.

Kızamık hastalığının ülkemizde halen görülmesi, hatta salgınlara yol açması nedeniyle SSPE de ortadan kaldırılamamaktadır.
Açılımı Subakut Sklorezan Panansefalit olan hastalığa kızamık geçirildikten sonra beyne yerleşen virüs neden oluyor. Virüs hastalığın bitiminden sonraki 10 yıl içinde tekrar aktif hale geçiyor ve beyinde büyük tahribata yol açıyor. Kesin tedavisi olmayan virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla hastalığın seyri yavaşlatılabiliyor.
SSPE, ( Subacute sclerosing panencephalitis ) temel düzeyde açıklayacak olursak kızamık virüsü enfeksiyonunun (beyin iltihabı) sebep olduğu bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Kızamık veya kızamık benzeri bir virüsün sebep olduğu az rastlanan ölümcül bir nörolojik hastalık olarak da tanımlayabiliriz. Hastalık kızamık aşısı olmayan çocuklarda daha fazla görülmektedir.
SSPE, özellikle çocuklarda, nadirde olsa yetişkinlerde görülebilen bir hastalıktır. Genellikle kırsal bölgelerdeki erkeklerde kızamık enfeksiyonundan bir kaç yıl sonra veya 10 yıl sonra bile ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Ülkemizde daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde rastlanan bir hastalıktır.Hastalık yetişkinlerde de görülmekle beraber erkek çocuklarda kız çocuklara nazaran daha sık rastlanmaktadır.
Hastalığın sebep olduğu patolojik değişiklikler özellikle tek bir organda, beyinde gerçekleşmektedir. Hastalarda sırasıyla spastiklik, koma ve 6 ila 12 ay içinde ölümle sonuçlanan ilerlemeli beyin işlevi kaybı görülür..
SSPE önceleri tipik bir nörolojik hastalık örneği olarak düşünülmesine rağmen, günümüzde kompleks bir temel nörolojik sorun olarak tanınmaktadır. Bu hastalık, nadir olarak, genelde bir milyon çocukta bir vaka olarak görülmesine karşın, son 40 yıldır bilimsel literatürde daha kapsamlı bir şekilde yer almaktadır. Modern tıpta henüz kesin bir tedavisi yok. Ancak hastalığın seyri yavaşlatılabilmektedir.
SEBEBİ:
SSPE (subacute sclerosing panencephalitis) beyin iltihabı ile belirli ilerleme kaydeden nörolojik bir hastalıktır. Hastalık kızamık virüsünün reaktivasyonu yani aktif hale gelmesinden veya kızamık virüsüne uygunsuz bir immün yanıt verilmesi sonucu gelişebilir.
SSPE hastalığına kızamık hastalığı geçirildikten sonra beyine yerleşen kızamık virüsü neden oluyor. Kızamık geçirdikten 1 ile 10 yıl arasında hastalığın belirtileri başlıyor ve virüs beyinde tahribata yol açıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.