banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Erdoğan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan PTT 1. Lig

Siverek'te Tırşı Yahni geleneği sürüyor

Siverek ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Gürüz Mahallesi’nde, geleneklerine sımsıkı bağlı olan Öztürk ailesi, düğünlerin değişmez yemeği olan “Tırşı Yahni” geleneğini sürdürüyor.

İnançlarından dolayı düğünlerinde davullu, zurnalı eğlencelere yer vermeyen Öztürk Ailesi, düğünlerine çevre il, ilçe ve mahallelerden katılan misafirler için soğan ve dana eti ile hazırlanan Tırşı Yahni yemeğini ikram ediyor.

Tırşı Yahni yemeğinin hazırlamasının uzun zaman aldığını belirten mahalle sakinlerinden Halil Öztürk, “Tırşı Yahni yemeği dana eti, soğan, sumak, salça, tuz, biber ve az miktarda yağ ile yapılıyor. Büyük kazanlara konulan malzemeler odun ateşi altında yaklaşık 12-13 saat pişiriliyor. Soğan acılığı, sumak ile birlikte ekşimsi bir tada dönüşüyor. Yemek kaç tabak yenilirse yenilsin insanı sonradan rahatsız etmiyor.” dedi.

Tırşı Yahni geleneğinin yüzyıllardır devam ettiğini söyleyen Sabri Öztürk ise, “Yüzyıllardır düğünlerimizde Tırşı Yahni geleneği devam ediyor. En güzel günümüzde eş dost bir araya geliyoruz. Düğünlerimize katılan bazı misafirler soğan sevmediğinden dolayı Tırşı Yahni yemeğini sevmeyebiliyor. O gibi misafirlerimiz içinde mevsimine göre kuru Fasulye veya taze fasulye gibi yemekler hazırlıyoruz.” diye konuştu.

Çermik çevresinde soğan çok olduğunda dolayı Tırşı Yahni geleneğinin oluştuğunu tahmin ettiklerini ifade eden Öztürk, düğün yemeği dışında mevlit yemeklerinde de Tırşı Yahni geleneğini sürdürdüklerini söyledi.  (Abdurahman Uğurlu - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.