banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Beştepe Millet Camii Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik

Sıkıysa sezaryen yap
Sistemin uygulanmasını zorunlu kılan bir genelge yayınlayan Bakanlık, 'artık doğum yöntemini doktor değil sistem belirleyecek' diyor
Dilek GEDİK'in haberi
Doğru doğum yöntemine artık anlık takip üzerine kurulu bilimsel bir sistem karar verecek. Sağlık Bakanlığı, hem anne-çocuk ölümlerinin önüne geçebilmek hem de giderek yaygınlaşan sezaryen doğuma karşı önemli bir çalışma başlattı. 'Partograf' adı verilen ve doğumu saat saat kayıt altına alan sistem, Türkiye'de tüm sağlık kuruluşlarında kullanılmaya başlanacak. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisi ile harekete geçen Bakanlık, 'partograf' kullanımına ilişkin, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü koordinasyonunda tüm il sağlık müdürlüklerine bir genelge göndererek, sistemle ilgili bilgilendirme yaptı.
ERKEN TANI İÇİN ÖNEMLİ
Sağlık Bakanlığı, doğum eyleminin doğru takibine ilişkin dünyada 'partograf' kullanımının geliştirildiğini belirtti. Partografın, doğum sırasında anne ve bebeğin sağlık durumu ve gelişmeleri saat belirterek kayıt altına aldığı ve ayrıntılı takip yaptığı için, normal dışı durumların erken tanısını yapabildiği de vurgulandı. Buna göre, partograf, doğum eylemini engelleyen nedenleri belirlerken, sağlık ekibine 'erken uyarıda' bulunuyor. Böylece bu takiple, bebek ve anne ölüm oranlarının düşürülmesi hedefleniyor.
Anne ve fetüse ayrıntılı takip
Sağlık Bakanlığı, sistemin nasıl uygulanacağını şöyle anlattı: 'Sözü edilen partograf, doğum eylemi sırasında anne ve fetüs açısından gelişmeleri saat belirtilerek kayıt altına alan bir araç olup, doğum eyleminin anne ve fetüs açısından ayrıntılı takibini, normal dışı durumların erken tanısını ve engellenmiş doğum eylemi tanısı koymaya yardımcı olmaktadır.' Bakanlık ayrıca, sağlık personeline partograf sistemi eğitimi talimatı verdi.
Kaynak: AKŞAM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.