banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Siverek Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Türkiye Şanlıurfaspor

Siirt'e muhtarlar madde bağımlılığı konusunda bilgilendirildi

Siirt Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli Psikolog İstek Buğu ile Ebe Zeynep Karagöz, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımı ile ilgili muhtarları bilgilendirdi.

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda gerçekleşen etkinlikte Psikolog İstek Buğu, mahalle muhtarlarına sinevizyon eşliğinde madde bağımlılığına nasıl başlandığını, gençleri nasıl esir aldığını örnekleriyle aktardı.

Muhtarların da kendilerine anlatılan hususları vatandaşlara, anne-babalara hatta gençlere anlatmalarını gerektiğini anlatan Buğu, "Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımı hiçbir faydası olmayan, her gramıyla zehir saçan, ruhen ve bedenen kişiye zarar veren maddelerdir. Aile bütünlüğünü yok eder. Normal olan arkadaş çevresinden uzaklaştırır. Okul ve ders konularını bellekten siler. Kendi hâkimiyetine alır, düşünme gücünü yok eder. Niye kullandığını soranları ve bırakmasını isteyenleri düşman olarak görmesini sağlar.” dedi.

Bağımlılığın durmadan içmek değil, az içip duramamak olduğunu ifade eden Buğu, sözlerine şöyle devam etti:

“Kişi planladığından fazla içiyor ise bu bir bağımlılıktır. Bağımlılık bitmez, kullanım bitebilir. Kişi zayıf bir anında maddeye teslim olur. Özellikle kullanımın ilk zamanlarında anlamak çok daha zordur. Belirtilerin çoğu ergenlik dönemine özgü özelliklerle benzerlik göstermektedir. Gençte ortaya çıkan değişikliklerin başka nedenden kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılmalıdır. Madde kullanımını ayırt etmede laboratuvar tetkikleri kullanılır.” şeklinde konuştu.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.