banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Sigara bıraktıracak küçük sırlar

Sigarayı bırakan bir insanın kanındaki oksijen miktarı 8 saate normale döner. 9 Ayda sigaranın birçok zararından kurtulan tiryaki 5 yılda da kalp krizi riskini yarı yarıya indirir. Peki sigarayı bırakmak için ne yapmalı?

Günümüzde, 15 yaşın üstündeki her iki Türk erkeğinden birinin sigara bağımlısı olduğu ülkemizde tütün kullanımı, toplum sağlığı ve ülke refahını tehdit eden bir salgın boyutunda. Türkiye’de yılda 100 bin, dünyada 5 milyon kişi sigaradan ölüyor. Her türlü kanserin, insanları kötürümleştiren akciğer hastalıkları amfizem ve KOAH’ın, cinsel iktidarsızlığın, kalp krizinin, felcin ve daha pek çok hastalığın başlıca sorumlusu tütünün değişik türevleridir.  
 
VÜCUT KENDİNİ YENİLİYOR

BSK Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Mete Duruk, insan vücudunun sigarayı bıraktıktan sonra hızla iyileşmeye başladığına dikkat çekerek, sigarayı bırakmak isteyenlere önerilerde bulundu:
20 dakika:   Kan basıncı ve kalp hızı normale döner, dolaşım normale döndüğü için el ve ayaklar ısınmaya başlar
8 saat: Vücuttaki karbonmonoksit atılır. Kandaki oksijen düzeyi normale döner.
24 saat: Kalp krizi riski düşmeye başlar. Akciğerlerdeki balgam ve diğer birikimler temizlenmeye başlar.
48 saat: Artık vücutta nikotin saptanamaz. Tat ve koku alma duygusu artar
72 saat: Solunum yolları gevşediği için nefes almak kolaylaşır. Vücut enerjisi artar.
Dolaşım bütün vücutta düzelir. Yürümek kolaylaşır.
2 hafta: Dolaşım bütün vücutta düzelir. Yürümek daha da kolaylaşır.
3-9 ay: Öksürük, nefes darlığı düzelir. Akciğerin işlevi yüzde 5-10 dolayında artar.
5 yıl: Kalp krizi riski sigara içenlerin yarısına iner.
10 yıl: Akciğer kanseri riski, sigara içenlerin yarısına iner. Kalp krizi riski hiç sigara içmemiş biri ile eşit olur.
 
BIRAKMAYA YARDIMCI OLACAK ÖNERİLER

Sigarayı bırakmak isteyenlere ipuçları da veren BSK Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Mete Duruk İlk gün mümkün olduğu kadar sigara içmenin yasak olduğu yerlerde vakit geçirin. Sigarayı hatırlatacak alkol, kahve gibi içecekler kullanmayın, su ve meyve suyunu tercih edin. Elinizde sigara yerine para, kalem, top gibi şeylerle oyalanın. Ağız içinde kürdan, bitkisel çubuklar gibi şeyler kullanın. Sigara içmeyi hatırlatan, gerektiren ortamlardan zevklerden uzak durun. Dişlerinizi fırçalayın. Kısa süreli beden eğitimi hareketleri yapın. Az ancak sık sık yemek yiyin Kendinizi muhakkak ödüllendirin ama dikkat sigarayı bırakmaktan kazandıklarınızın fazlasını harcamayın. Kriz hallerinde bunları unutmayın. Elma, üzüm, şeker, sakız gibi şeyleri yakınınızda bulundurun. 10 derin nefes alın ve sonuncusunu tutarken bir kibrit yakın ve üfleyerek söndürün. Kibriti bir sigara söndürür gibi kül tablasına koyun. Gevşeyin ve size keyif veren bir hayal kurun ve sadece ona konsantre olun.

Sigara yerine mum veya şamdan yakın. Hayır diye bağırın etrafınızdakiler farklı algılasa da aldırmayın.

Hiçbir zaman bir taneden bir şey olmaz diyip bir tane sigara yakmaya kalkmayın.’’
Zethaber/Konya

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.