banner2
Öne Çıkanlar Aşağı Yazıcı Akhisar Belediyespor Filip Panak Asger Sorensen Angelo Preciado

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Fizik Tedavi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Bayram Kelle, kronik kas-iskelet sistemi hastalıklarının tedavisi için şekerli su tedavisi kullanıldığını belirtti. Şu ana kadar 100’e yakın hastaya değişik oranlarda şekerli su enjekte ederek tedavi uyguladıklarını ifade eden Kelle, tedaviden başarılı sonuçlar alındığını ve hastaların da sonuçtan hayli memnun olduklarını söyledi.

Tedavi kireçlenme ve fıtıklarda da kullanılıyor

Uygulamayla ilgili bilgi veren Yardımcı Doç. Dr. Bayram Kelle, Proloterapi’nin kronik kas-iskelet sistemi hastalıklarında kullanılan bir tedavi çeşidi olduğunu, tedavinin değişik oranlardaki dekstrozun şekerli suyun enjektör ile uygulanması ile yapıldığını vurguladı. Kelle, uygulamanın diz osteoartriti (kireçlenme), bel ve boyun fıtığı, omuz, dirsek, kalça ve benzeri bölgelerin problemlerinde oldukça etkin bir tedavi olduğuna da işaret etti.  

Tedavide amacın kemik-tendon ya da kemik-bağ bileşkesinin enjektör ile uyarılması ve uygulanan dekstrozun yani şekerli suyun yüzde 15-25 oranlarında inflamasyon oluşturması olduğuna işaret eden Kelle, tedavinin 3-4 haftalık seanslar halinde uygulandığını en az 3 seans uygulanması gerektiğine değindi.

Uygulamanın ağrılı olabildiğine ve ayrıca hastaların uygulama sonrası bir-iki gün ağrı hissedebildiklerine dikkati çeken Kelle, bu durumda sadece parasetamol türü ağrı kesicilerin kullanımına izin verildiğini, diğer antiromatizmal ilaçların kullanımının ise tedavinin etkinliğini oldukça azalttığını belirtti.

Tedavi sporculara da uygulanabiliyor

Proloterapi’nin ayrıca sporcu tedavisinde de kullanıldığına değinen Kelle, özellikle travma sonrası yıllar boyunca iyileşmeyen sakatlıkların tedavisinde, sporcularda menüsküs yırtığı, bağ zedelenmeleri, osteitis pubis gibi sakatlıklarda yine şekerli su tedavisini uyguladıklarını dile getirdi.

Her tedavi gibi proloterapinin uygulanmaması gereken bazı durumların mevcut olduğunun altını çizen Yard. Doç. Dr. Kelle, kontrolsüz şeker ve hipertansiyon, aktif enfeksiyon durumu, kanser varlığı, aktif iltihaplı romatizmal hastalıkları (ankilozan spondilit, romatoid artrit) olanların bu tedaviden yaralanamadığını sözlerine ekledi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.