banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Yetim Der Onur Bilgen Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası

Şeker hastalığına ameliyatlı çözüm

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ersun Topal, dünyada toplumların büyük bir bölümünü ilgilendiren hastalık olarak nitelendirilen şeker hastalığının, hem bireysel, hem de toplumsal olarak insan sağlığını olumsuz etkilemekte olduğunu söyledi.

Bireylerin yaşam kalitesini ciddi anlamda bozmakta olan bu hastalığın, kişilere ekonomik külfet de getirdiğine dikkat çeken Dr.Topal, “Bu nedenle diyabet ve komplikasyonlarının önlenmesinin ve etkin tedavisinin ülkelerin ulusal sağlık politika hedefleri arasında olması kaçınılmazdır” diye konuştu.
Ölüme neden olan hastalık
Diyabet tedavisinde hedefin, kandaki glukoz düzeyini normal seviyelere indirmek olduğunu söyleyen Dr. Topal, “Bununla birlikte diğer bir hedef de mikro ve makrovasküler komplikasyonların ve kardiyovasküler risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıdır. Kilo kontrolü sağlanması ve yanısıra kan basıncı ve lipid düzeyleri gibi diğer bilinen risk faktörlerinin de kontrol edilmesi gereklidir” dedi.
Dr. Ersun Topal, insülin kullanımına, egzersiz yapmaya, diyet programlarına riayet etmeye ve ilaç kullanımına rağmen, istenilen kan şekeri kontrolü ve organ hasarının durdurulamaz olmasının ardından, ameliyatın yani metabolik cerrahi tedavisini önerdiklerini söyledi.
İlk ameliyat Doruk’ta yapıldı
1999 yılında Brezilyalı cerrah Auero De Paula tarafından literatüre kazandırılan bu ameliyatın Bursa’da, ilk kez Doruk Yıldırım Hastanesi’nde yapıldığını anımsatan Doruk Sağlık Grubu Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersun Topal, “Bu ameliyatla, 15 yıldır şeker hastalığı mevcut olan hastamız ileal interpozisyon ameliyatını takiben, şeker hastalığı ilaçlarına gerek kalmaksızın şeker hastalığına veda edip, ‘normal kan şekeri’ düzeyleri ile ameliyatının 5. gününde taburcu edilmişti.” Dedi. (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
adam 5 yıl önce

urfaya bu ameliyat ne zaman gelir.
inanın ki 500 sene sonra gelse iyi.
sürekli urfa her şeyi en arakadan takip eder.
her zaman en arkalardan gelir.
ee işte bu da Şanlıurfa farkı.
var mı söyleyin urfa da metobolik cerrahi?
şeker ameliyatı yapan var mı?tabiki her zaman ki gibi yok.
en yakın antep ve adana
şanlıurfayı gönülden tebrik ediyorum.
sağlıkta bir numara.
:)))))