banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

Şanlıurfalıların 24 saat arıtılmış su kullanıyor

Şanlıurfa’da sağlık sorunlarının anlatıldığı panelde konuşan Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı M.Fevzi Yücetepe, belediyenin kentin sağlık sorunlarına ilişkin çalışmalarını anlattı.

        DSİ Konferans Salonundaki panelde su arıtma tesisinin açılışının yapılmasıyla içme suyu ile bulaşan hastalıkların önüne geçtiklerini aktaran Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı M.Fevzi Yücetepe, Şanlıurfalıların 2006 yılından itibaren 24 saat aralıksız arıtılmış su kullanmaya başladığını dile getirdi.

      Harran Üniversitesi, Sağlık İl Müdürlüğü, Güneydoğum Derneği ve Şanlıurfa Belediyesi’nin iş birliği çerçevesinde düzenlenen “Şanlıurfa’nın Sağlık Konulu” panelinde yürüttükleri kanalizasyon çalışmalarına değinen Yücetepe, 7 yıllık süreçte toplam 150 Km kanalizasyon hattı döşediklerinin aktardı.

TEMİZ SULARLA SEBZECİLİK YAPILMAYA BAŞLADI

     Şanlıurfa Belediyesi Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın genel cerrah olması dolayısıyla sağlık hizmetlerine de ağırlık verdiği hatırlatan Yücetepe, daha önceleri açıktan geçen kanalizasyonların birçok hastalığa davetiye çıkarttığını ancak belediyenin çalışmaları sayesinde birçok hastalığın önüne geçtiklerini vurguladı.

   Bu kapsamda sel tehlikesi ve yağış debisi fazla alon havzaların tespit edildiğini aktaran Yücetepe, gerekli projelendirme çalışmalarıyla 7 yılda toplam 100 Km yağmur suyu drenajı döşediklerini söyledi.

    Şanlıurfa’nın sebze ihtiyacını gideren Paşabağı bölgesinin pis sularla sulanmasını önlemek amacıyla, Paşabağı Bölgesi’nde DSİ ve Belediye işbirliğinde sulama projesi hazırladıklarını ifade eden Yücetepe “14 Şubat 2006’da ihalesi gerçekleştirilen proje bir yıl içersinde tamamlandı. Şanlıurfa halkı, temiz su ile yetiştirilen sebzeleri gönül rahatlığıyla yiyebildi. Proje ile daha önceleri, insan hayatını tehdit eden bulaşıcı hastalıklar tamamen ortadan kaldırıldı.”dedi

ŞARK ÇIBANI GERİLEDİ.

    7 yıldan bu yana şehrin hemen hemen her yerinde etkin bir ilaçlama yapılarak çevre ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturan haşerelere karşın mücadele ettiklerini anlatan Yücetepe, yürüttükleri çalışmalardan sonra Şark Çıbanı vakasında önemli düşüşler yaşandığını belirtti. 

   Yücetepe, yaptıkları araştırmalarda ise verilere yansıyan Şark Çıbanı vakalarının da mevsimlik işçi olarak başka illere giden vatandaşların döndüklerinde Şanlıurfa’da tedavi gördükleri için verilere yansıdığına dikkat çekti.

HER GÜN 450 TON ÇÖP TOPLANIYOR

      Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerce yapılan ilaçlamalar sayesinde, derelerde oluşan sivrisinek lavralarının, yaz ayları öncesinde etkisi azaltıldığını Şanlıurfa’da sağlıklı ortamların oluşturulduğunu aktaran Yücetepe  “Temizlik alanında Türkiye’ye örnek olma yolunda hedefine her geçen gün emin adımlarla ilerleyen Belediyemiz, kent genelinde temizlik hizmetlerini özelleştirilerek etkin bir biçimde temizlik faaliyetlerini yürütmektedir. Kentin temizliği konusunda Türkiye’de kısa sürede örnek iller arasında gösterilen Şanlıurfa’mızda, çöp toplama ve süpürme işlemlerinde kullanılan ilkel metotlar ve miadı dolmuş araç ve ekipmanlar kaldırılarak, yerine daha modern araç ve ekipmanlar temin edilmiştir.

     Şehrimizdeki 2 bin 212 cadde ve sokağın yüzde 80’ i her gün,    yüzde 20’ si ise gün aşırı süpürülmektedir. Şehrimizdeki 68 mahallenin çöpleri günlük olarak alınmakta ve günde  450 ton çöp toplanmaktadır.

ÖĞRENCİLERDE ÇEVRE BİLİNCİ OLUŞTURULUYOR

Kent merkezinde yürütülen hayvancılığın şehir dışına taşınması amacıyla 70 hektarlık bir alan üzerinde 2007 yılında inşasına başlanılan Yeni Hayvan Pazarı başarıyla tamamlandığının da altını çizen Yücetepe, “Projede 500 adet ahırlı müstakil ev, mezbaha, hayvan pazarının yanı sıra bu alanda yaşayacakların her türlü ihtiyacının karşılanması planlandı kısa süre içinde de taşınması yapılacaktır. Şanlıurfa merkezde bulunan yaklaşık 100 bin ilköğretim öğrencisine, ailelerine ve şehirde yaşayan insanlara ulaşılarak temizlik kültürünün kazandırılması çerçevesinde 68.000 çocuğa ulaşıldı. Bu çalışmalar kapsamında temizlik ürünleri dış macunu, diş fırçası, mendil dağıtıldı. Şanlıurfa il merkezinde bulunan ilköğretim okullarında öğrencilere doğa, ağaç ve çevre konusunda bilinçlendirilmeler de yapıyoruz. Şuana kadar bu çerçevede 68 bin öğrenciye ulaştık. Hedefimizde 100 bin öğrenci var.” ifadelerini kullandı.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.