banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Saklıca köyünde kuduz karantinası
Şanlıurfa merkeze bağlı 12 haneli 150 nüfuslu Saklıca köyünde kuduz olduğu tespit edildi. Adana'ya gönderilen numune pozitif çıktı. İl Sağlık Müdürlüğü köye 6 kişilik ekip gönderdi.
Şanlıurfa merkeze bağlı Saklıca köyünde kesilen bir eşeğin kafasında yapılan inceleme sonucu kuduz olduğu ortaya çıktı. İl Sağlık Müdürlüğü Gezici Sağlık aracında bulunan 6 kişi köye gönderildi. Doktor Okan Yıldız, köyde bulunan vatandaşları sağlık kontrolünden geçiriyor. Köyde bulunan memeli ve kanatlı hayvanlar karantina altına alınarak etinden ve sütündün yenilmeyeceği kararı alındı. Köydeki hayvanların yanı sıra insanlarda 15 gün boyunca karantina altında tutulacak. 6 Kişilik sağlık ekibi her gün
köye giderek kadınları, erkekleri ve çocukları sağlık kontrolünden geçirecek. Köyde bulunan hiçbir insanda kuduz vakasına rastlanmadı.
Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü ekipleri ise köye giderek "Bu köyde kuduz karantinası vardır" tabelası asacak.
Bu arada, köye giden İl Sağlık Müdürlüğü ekibinden Doktor Okan Yıldız, köydeki halkı kuduz konusunda bilgilendirdi. Yıldız, "Köy halkı ile gerekli görüşmeler ve bilgilendirmeler yapılmıştır. Burada en önemli olan kilit nokta her hangi bir şüpheli temas olmamıştır. Bizim en çok üzerinde durduğumuz ve en çok uyanık olmamız gerek nokta budur. Bu konuda sağlık müdürlüğümüz ve gerekli diğer kurumlarla beraber koordineli bir şekilde gerekli kontroller, denetimler yapılmaktadır. Yine bu köy ile irtibat halinde
olacağız. Şuana kadar şüpheli temas olmamış. Bundan sonra da bir sorun teşkil etmeyecektir. Adana'dan sabah gelen numunede pozitif çıkmıştır. Bu konuyla ilgili gerekli bir karantina uygulaması olacaktır. Belli bir süre köye hayvan giriş çıkışıyla ilgili veya süte bağlı ürünlerin tüketimiyle ilgili bazı uygulamalar olacaktır. Bunlar daha çok korunma ve tedbir amaçlı olacaktır. Yani şuana kadar en azından insan sağlığı ile ilgili şüpheli bir temas olmamıştır. Karantinalarında olması gerekmektedir" dedi.
Öte yandan köylüler ise, gelen sonucun pozitif çıkmasından endişelendiklerini söylediler. Köylüler, "Tarım İl Müdürlüğü'nden ekipler de gelecek. İlaçlama yapılacak. Sağlık ekibi gerekeni yaptı. Köpeklerimize aşılama yapıldı. Büyük ve küçükbaş hayvanlara da aşılama yapılacak" diye konuştular.

Ferhat Özer,Mustafa Demirci / İHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.