banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Sağlıklı bir ses için, saat başı su için


Ses tellerinin kuruması, aşınmaya neden olur.  Su, ses tellerini nemli tutarak ortaya çıkacak zararı önler. OSM Ortadoğu Hastanesi Kulak Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Rafet Keleş, günde 10 bardak su içerek ses sağlığının korunabileceğini söyledi. Su içmeyi gün içerisine yaymanın faydalı olacağını ifade eden Dr. Keleş, saatte bir bardak su içilmesinin yararına değindi.

Düzenli su içmenin yanında sesi yoran davranışlardan da uzak durulmasının önemine işaret eden Keleş: “Gereğinden fazla yüksek tonlarda ses çıkarmaya çalışmak ve fazla konuşmak sesi yoran temel nedenler arasındadır. Örneğin, maça gidip aşırı derecede ve uzun süreyle bağırmak ses tellerinde kanamaya varan sorunlara yol açar. Bu nedenle daha az maça giden bir kişinin, sürekli maça giden fanatiklerle 90 dakika boyunca bağırması yanlıştır. Bu bağırma yüzünden ses telinde polip oluşabilir. Sesinizi gereksiz yere yüksek tonlara çıkmaktan uzak durmaya özen göstermelisiniz.

Uzun süreli konuşmalarda da sesinizi düzgün kullanmaya çalışmanız gerekir. Sesin her zaman kullanıldığı tonlarda kullanılması en sağlıklı olanıdır. Akşamları eğlence yerlerine gidip gürültülü ortamda daha farklı tonda sohbet etmek sesin kısılmasına yol açar, ama bu ses kısıklığı ertesi gün ya da sonraki gün düzelir, haftada 3-4 gün aynı şekilde gürültülü ortamlara gider ve yüksek sesle konuşursanız, nodül oluşur. Genelde bu tür nodüllerin sesini çok kullanan şarkıcı ve öğretmenlerde olduğu düşünülüyor ama sesini kötü kullanan herkeste bu nodüllerin olması mümkündür. Mesela çocukları yaramazlık yaptı diye avazı çıktığı kadar bağırmayı alışkanlık haline getiren anne babalar da ses tellerinde sorunla karşılaşacaklarını bilmelidir.

Sesinizde oluşan her kısıklığın nodüle yol açacağını söylemek doğru değildir. Ses kısıklığının altında daha kötü şeyler de olabilir. Ses kısıklığı iki haftayı geçiyorsa mutlaka bir KBB uzmanına başvurulması gerekmektedir.

Bu sayede erken başlayan kanser vakalarının yakalanması mümkün olacaktır. Mesela gırtlak kanseri ameliyatları eskiden daha sık yapılıyordu ve tüm gırtlak alınıyordu. Şimdi daha erken yakalandığı için hastalık erken teşhis edilebiliyor. Lazer uygulamasıyla ses kısıklığı sorunu yaşayanlar tedavi edilebiliyor ve aynı gün hastaneden çıkabiliyor. Bu aşamalara gelmemek için sigara ve alkolden uzak durulması gerekiyor. Gırtlak kanserinin altında yatan bir numaralı etken, sigara ve alkol kullanımıdır. Reflü hastalığı yüzünden oluşan mide asidi de, ses tellerine çıkarak kansere yol açabilir ya da ses hastalıklarını tetikleyebilir. Bu bağlamda mideye de dikkat edilmesi gerekiyor. Bunların dışında bazı ilaçların kullanılması, kuruluk, kuru ortamlarda ve tozlu yerlerde bulunmak da sese zarar verebilir.” dedi.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.