banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Teknik Direktör Cihat Arslan Enver Sedat Yahlizade Kesmetaş köyleri Taşlıdere

Sağlıkçılar Nöbet Uygulamasına Tepki Gösterdiler

Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde toplanan bir grup Sağlık-Sen üyesi ve Türk Tabibler Odası üyeleri hükümet tarafından Hastane acillerindeki iş yükünü paylaştırma amacıyla aile Hekimlerine getireceği nöbet uygulamasını protesto ettiler.

Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanlarına Nöbet Uygulaması Kabul Edilemez bulduklarını söyleyen sağlıkçılar; "Ülkemizde sağlık sistemimizin başarısı ve ülke insanımızın sağlığı için eşsiz bir fedakârlık örneği sergileyen sağlık çalışanlarımız, sağlık hizmeti sunumu sürecine ilişkin sahanın ihtiyaçları ve sistemin ruhuyla çelişen, idari uygulamaların baskısını yaşamaya devam etmektedir.
Hastane acillerindeki iş yükünü paylaştırma amacıyla aile Hekimlerimize nöbet uygulaması da, aile hekimliği faaliyetlerinin ve hedeflerinin ruhuna uygun olmayan zorlama bir tasarruftur.
Sağlık Sen olarak geçmişte de kamuoyuna açıkladığımız üzere, bu uygulamayı doğru bulmuyoruz. Aile hekimliği sisteminin kuruluş amaçları arasında acil nöbeti tutmak bulunmamaktadır.
Aile Hekimlerimiz ve Aile Sağlığı Elemanlarımız önleyici sağlık hizmetleri kapsamında, insanlarımızın sağlığını koruma ve geliştirme adına önemli sorumluluklar yüklenmektedir. Bu noktada “Hastalık Bakanlığı değil, Sağlık Bakanlığıyız” diyerek, haklı bir biçimde, toplum sağlığını koruma ve geliştirme mücadelesine büyük önem atfeden Sayın Sağlık Bakanımıza, aile hekimlerimizin toplum sağlığı mücadelesinin başarıya ulaşmasındaki hayati rolünü bir kez daha hatırlatıyoruz. Türkiye’nin sağlık mücadelesinde koruyucu ve önleyici hizmetlerin etkinliğinin artması gibi temel bir hedefle çelişen nöbet uygulamasında ısrar edilerek aile hekimlerimiz ve aile sağlığı elemanlarımız küstürülmemelidir.
Aile hekimliği faaliyetlerinin etkinlik ve niteliğini artırma konusunda atılacak her adımı destekleriz, ancak aile hekimlerini ve aile sağlığı elemanlarının sorumluluk alanı kapsamındaki saha çalışmaları dışında aile sağlığı merkezlerinin dışında hizmet sunmaya zorlayan hiçbir uygulamayı desteklemeyiz.
Öte yandan acil servislerde triaj uygulamalarının sonuçları göstermektedir ki, acile başvuran insanlarımızın yaklaşık yüzde 80’i yeşil alan hastasıdır. Acil servisleri meşgul eden, acil servis çalışanlarının iş yükünü ve yıpranmışlığını artıran bu çarpık tablo palyatif tedbirlerle yaşatılmamalı, topluma bilinç ve tutum kazandıracak, toplumun sağlık okuryazarlığı düzeyini yükseltecek etkin mücadele yöntemleri geliştirilerek minimize edilmelidir.
Ancak bir genelge yayınlayarak bu konuda ısrarını sürdüren Bakanlık yetkililerini Sağlık-Sen olarak uyarıyor, sağduyulu bir yaklaşım ortaya koymaya ve aile hekimliği sisteminin ruhuna zarar verecek yaklaşımlardan vazgeçmeye çağırıyoruz" diye açıklamada bulundular.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.