banner2
Öne Çıkanlar ABD Emir Preldzic 4 Karaköprü Narı Abdülkadir Barut Şenocak Mahallesi

Sağlık müdürlüğünden tatbikat

   Ülkemizde yaşanan afet durumlarında profesyonel Medikal Kurtarma Hizmetlerini yürütecek ekipler oluşturulması ve bu hizmetlerin sağlanması amacıyla  "Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi" kapsamında 81 ilde  "Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri" oluşturuldu.

Bu kapsamda İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı UMKE tarafından Mardin yolu 1. Km üzerinde bulunan yıkık inşaat alanında Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri Temel Eğitim Tatbikatı düzenlendi.

Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ekipleri, Şanlıurfa İtfaiye Müdürlüğü, Sivil Savunma İl Müdürlüğü İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı 112 Acil yardım ekipleri ve 40 kişilik UMKE Ekiplerinin birlikte gerçekleştirdiği tatbikat nefes kesti.

Tatbikatta senaryo icabı bir evde meydana gelen patlama ve trafik kazasında yaralanan iki kişi ekiplerin organize çalışmaları ile kurtarıldı. Tatbikatta trafik kazasında yaralanan biri çocuk iki kişi önce itfaiyenin kaza yerindeki aracı söndürmesi ve kaza yerinde organize bir şekilde çalışan UMKE ekiplerinin yaralılara ilk müdahaleyi kaza yerinde yaptıktan sonra hastanelere yönlendirmesiyle son buldu. Yine aynı bölgede meydana gelen patlamada Sivil Savunma Ekipleri tarafından patlamanın olduğu binanın bir bölümü delicilerle yıkılarak içerde bulunan yaralılar kurtarıldı. UMKE ekipleri yine yaralıların ilk tedavilerini olay yerinde yaptı. Yaralılar, çağırılan 112'ye ait ambulanslarla çevredeki hastanelere nakledildi. Yaklaşık iki saat süren ve nefes kesen tatbikat davetliler ve çevredeki vatandaşlar tarafından büyük ilgiyle izlendi.

Başarılı geçen tatbikatın ardından bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, "Bizler Ülke olarak afetlerden çok çekiyoruz. Sadece trafik kazalarında kaybettiğimiz insanlarımızın ve maddi kayıplarımızın Ülke ekonomisinin büyük bir kısmını oluşturduğunu biliyoruz" dedi.

Deprem, sel, vb. durumlarla her gün karşı karşıya olduğumuzu belirten Vali Okutan, "Bu afetlerde yaşanan can ve mal kayıplarını azaltmamız gerekiyor. Bunun yolu gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gelişmiş örgütler kurup yaşanabilecek afetlere, kazalara karşı önleyici tedbirler almamızdır" dedi.

Gelişmiş ülkelerin yapısına bakıldığında, dere kenarlarına ev yapılmadığını, köprülerin isabetli yerlere inşa edildiğini ve depreme karşı dayanıklı yapılar yapıldığını belirten Vali Okutan bütün bunların yanında önleyici hizmet olarak sigortacılık faaliyetlerinin yaygınlaştığını belirtti. Vali Okutan, "Bizim ülkemizde de son yıllarda yaşanan afetler sonrasında gerekli bilincin oluşmaya başladığını görüyoruz. Söz konusu çalışmalar sürüyor ama benim içinde bulunduğum kamu kurum ve kuruluşlarında konuya yönelik yapılması gereken birçok şeyin olduğunu da görüyoruz.

 Bugün gerçekleştirilen tatbikatlar ve eğitimler sorunun çözümüne yönelik olumlu katkılar sağlamaktadır. Sağlık Bakanlığımızın Silahlı Kuvvetlerimizin İçişleri Bakanlığımızın ve benzeri kuruluşların artık işin ciddiyetini kavradığını biliyoruz. Bugün Sağlık Bakanlığımızın bünyesinde oluşturulan UMKE (Ulusal Medikal Kurtarama Ekibi)'nin gerçekleştirdiği tatbikatı izledik. Bu tatbikatta diğer kamu kurum ve kuruluşlarının katkılarının olduğunu biliyorum. Bu tatbikatların yapılması son derece önemlidir. Afet durumlarında olumlu katkılar sağlamaktadır" dedi.

Tatbikata Vali Nuri Okutan'ın yanı sıra İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Demir, İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar ve çok sayıda davetli katıldı. Tatbikatın sonunda emeği geçenlere Vali Nuri Okutan tarafından teşekkür belgesi verildi.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.