banner2
Öne Çıkanlar Urfa Sanlıurfa Urfa Haber Sanlıurfa Haberleri Gaziantep

Sağlık Müdürlüğünden, Çocuk felci uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü tarafından İl Sağlık Müdürlükleri kontrolünde düzenlenen Poliomyelit (çocuk felci) aşı kampanyası Sağlık Bakanlığımızın talimatıyla İlimiz Şanlıurfa bölgesinde 20.09.2010 tarihinden itibaren başlayacaktır.

Poliomyelit (çocuk felci)  bir virüs tarafından oluşturulan çok bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Sinir sistemini istila ederek kalıcı felçlere veya ölüme neden olabilir. Her yaşta görülebilir fakat başlıca üç yaşın altındaki çocukları etkilemektedir. Virüs ağız yoluyla vücuda girerek barsaklarda çoğalır Kalabalık olarak yaşanan yerlerde ve hijyen düzeyi yetersiz olduğunda bulaşma oranı çok yüksektir. Poliomyelit (çocuk felci) hastalığının tedavisi bulunmamaktadır.

Ülkemizde 1998 yılından bu yana, Poliomyelit ya da halk arasında çocuk felci olarak bilinen hastalığa rastlanmamaktadır. Bulaşıcılık ya da başka ülkelerden taşınma yoluyla ülkemize giriş riskine karşı son olarak 2004 yılında ulusal çaplı aşı kampanyası başarı ile tamamlanmıştır.

2010 yılı Nisan ayında Dünya Sağlık Örgütü Asya bölge üye ülkesi Tacikistanda poliomyelit (çocuk felci) hastalığı ile ilgili olarak bir salgın durumu ortaya çıkmıştır. Yaklaşık üç aylık bir çalışmadan sonra, Tacikistan’da ortaya çıkan bu salgının ülkemizi etkileme riski değerlendirilmiş ve sonuç olarak Türkiye kısmi de olsa risk bölgesinde değerlendirilmiştir.

Bu sebeple ilimizde 5 yaş altı tüm çocuklarımız, İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Ocakları personelleri tarafından aşılanacaklardır. Aşı, ağızdan iki damla damlatmak suretiyle uygulanacaktır.

İlimizde aşı uygulama tarihleri iki tur halinde yapılacak olup; l.Tur: 20- 26 Eylül 2010, 2.Tur: 18- 24 Ekim 2010 tarihlerinde gerçekleştirilecektir.

Yapılacak olan bu aşı kampanyasında 224 bin 850, beş yaş altı çocuğun ev ev dolaşarak aşılanmasın hedefleniyor.

Aşı Kampanyasına vatandaşlarımızın gereken hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir.

ŞANLIURFA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.