banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa karbonmonoksit Balıklıgöl Tomas Wiesner

Prostat kanserini önleme projesi TÜBİTAK'ta kabul edildi


TÜBİTAK tarafından kabul edilen proje ile Embryonal Fyn associated Susbstrat adı verilen bir genin androjen düzenlemesi yapılarak bu genin laboratuvarda gerçekleştirilecek olan seviye değişimlerinin androjen reseptörü ve onu kontrol eden mekanizmalara olan etkilerini araştıracak. Elde edilecek veriler prostat kanserinin moleküler temelinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacak.

Prostat kanseri, gerek gelişmiş ve gerekse de gelişmekte olan ülkelerdeki erkeklerde en sık tanı konulan kanserlerden biri olduğunu söyleyen Doç Dr. Lokman Varışlı; “Prostat bezinin gelişiminde androjen adı verilen moleküllerin önemli görevleri vardır. Bununla beraber, prostat kanserinin gelişiminde ve ilerlemesinde de androjenlerin önemli etkileri olduğu bilinmektedir. Hücrelerdeki androjen hareketi genellikle androjen reseptörü adı verilen proteinler aracılığı ile gerçekleşmektedir. Bu nedenle androjen ile uyarılan ve androjen reseptörünün aktivitesini kontrol eden yeni genlerin belirlenmesi prostat kanserinin moleküler temelinin daha iyi anlaşılması açısında oldukça önemlidir” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.