banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Otlu peynir fiyatları kırmızı etle yarışıyor

Üretim aşaması zahmetli olan ve uğraşı gerektiren otlu peynir, Van ve çevresindeki kırsal yerleşim bölgelerinde birçok ailenin en önemli geçim kaynağını oluşturuyor. Van halkının ve Peynirciler Çarşısı esnafının önemli geçim kaynaklarından da olan otlu peynir, üretici köylünün ve batıdan gelen tüccarların stoklamasından dolayı fiyatları 25 lirayı buldu.
Konuyla ilgili konuşan esnaflar, otlu peynirin iki ay önce kilogram fiyatı 18 TL iken bu ay içerisinde 25 TL’ye yükselmesiyle Van halkının bütçesini aştığını söylediler.

Otlu peynir’in fiyatı neden bu kadar pahalı?

Otlu Peynir’in fiyatı hakkında bilgi veren Rüstem Apaydın isimli esnaf, otlu peynirin kilogram fiyatının pahalı olmasının sebebini üretici köylünün ve tüccarların elinde stoklamasından kaynaklandığını söyledi. Apaydın, “Bu iş yerinde Van iline has otlu peynir, tereyağı ve bal satmaktayız. Ekonomik olumsuzluklarından dolayı peynire talep çok azdır. Taleplerin az olmasının sebebi ise fiyatların çok yüksek olmasıdır. Fiyatlarının yüksek olmasının sebebi de üretici köylü, peyniri elinde stoklamasıdır. Stokladığı peyniri kış ayında çıkarıp sattığı için otlu peynir bu kadar pahalı oluyor. otlu peynirin mevsimi; haziran, temmuz ve ağustos ayının 15’ine kadardır.  O aylarda da taze peynir çıkar, çıkan peyniri batıdan gelen tüccarlar almaktadır. Tüccarlarda burada aldıkları peynirleri soğuk hava depolarında stoklar ve memleketlerine götürüp satarlar.” dedi.

Otlu Peynir satarak geçimlerini sağladıklarını söyleyen Apaydın, peynir fiyatlarının pahalı olmasıyla günlük cirolarında yüzde 80’lik bir düşüş olduğunu söyledi. Apaydın, “Otlu peynir halkın alım gücünün çok yukarısındadır. Bu fiyattan dolayı günlük satışlarımızda yüzde 80’lik bir düşüş olmuştur. Eğer bizler üreticiden peyniri daha uygun fiyata alabilirsek, işlerimiz daha iyi olacaktır. Bu sayede halk daha kaliteli peynir yiyecektir, ama otlu peynirin şu an ki kilogram fiyatının 25 lira olması, peynirin fiyatta kırmızı etle yarışması demektir.” diye konuştu.

“Doğudan batıya göç peynir fiyatlarını arttırmaktadır”

Doğudan batıya olan göç nedeniyle, batıda talebin arttırdığını bildiren Apaydın, “Peynir fiyatlarının yüksek olmasının bir sebebi de doğudan batıya olan göçlerden kaynaklanmaktadır. Bu göçlerden dolayı tüccarlarda mecbur pahalı olan peyniri satın alıp batıda satmaktadır. Doğudan batıya göç edenlerin damak tadına otlu peynir uygun olduğundan, batıdan doğuya çok fazla talep vardır.” şeklinde ifade etti.

Harun Ayan isimli peynir satıcısı ise “Otlu peynir Van'ın bir simgesi olmuştur. Biz otlu peyniri daha kendi halkımıza satamazken, yerli turistlere satıyoruz. Yerli turistler yaz-kış Van'a gelirken iş yerlerimize gelip otlu peyniri hediyelik olarak memleketlerine götürmektedirler. Bu sayede işlerimizde bir canlanma var, onun dışında işlerimiz çok durgun. Van halkı eskisi gibi otlu peyniri yiyemiyor, çünkü fiyatı çok yüksek. Bu fiyat halkımızın bütçesini aşmaktadır. Bu noktada tüccara bir sınırlama getirilirse fiyatlar ancak o şekilde düşecektir.” şeklinde konuştu. (Yılmaz Sönmez- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.