banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

Ölme Çocuğum Tedavi Sıranı Bekle! Çocuk Hastanesi

Şanlıurfa’da Özellikle çocuk kardiyoloji konusunda çok büyük bir sıkıtı var. Türkiye standartlarına göre en az 600 bin nüfusa bir çocuk kardiyolojisi olması gerekirken 1.700 bin nüfus’lu Şanlıurfa’da sadece bir kardiyolog var.

Her yıl yaklaşık olarak 60 bin çocuğun doğduğu şehirde istifa eden ve tayin olunan doktorların yerine yenisinin gelmemesi, zaten eksik olan uzman doktor sayısı artık neredeyse hizmet veremez duruma getiriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 yılı verilerine göre, aralarında Edirne, Çanakkale ve Kırıkkale'nin de bulunduğu 42 ilin toplam nüfusundan fazla öğrenciye sahip olan Şanlıurfa’da ilçeler dâhil, 15 yaş altı 701 bin 191 çocuk var.
Buna bir de Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir doğurganlığa sahip Şanlıurfa’da en az 5 tane kardiyolog olması lazımken bir doktorun olması, sağlıkta ne kadar içler acısı durumda olduğumuzu gözler önüne seriyor. Üstelik tek olan kardiyoloji doktorun hastalara 1,5/ 2 ay sonraya randevu vermesi, adeta Nasreddin Hoca’nın “ölme E… bahar geliyor” fıkrasını andırır şekilde, “ölme çocuk doktor amcada tedavi sırası sana gelecek” der gibi.

Şanlıurfa Çocuk Hastanesi fiziki yapısını şu şekilde; Şanlıurfa’da hizmet veren Çocuk Hastalıkları hastanesi 6.470 m2’lik kapalı alanda 262’si normal 67’si yoğun bakım olmak üzere toplamda 329 yatak kapasitesi ile ne kadar yetersiz olduğu ortada.
İşte Sağlık Bakanlığının da kabul ettiği eksikliklerden birkaçı:

-7 yaş altı hastalara verilen öncelik, hastaneye başvuran hastaların % 75’ni oluşturduğu için diğer dal hastanelerinden farklı olmalı.
-Total parenteral beslenme (TPN) Ünitesi var. Diğer hastanelerle sözleşme imzalanmış. Hastanelerin gerçek ihtiyacı incelenmediği için hiçbir talep gelmemektedir.
-Uzman doktorlar tayin ve ya istifa nedeni ile ayrıldıklarında yerine yeni doktor gelmeden görevi terk etmektedir.
-Şanlıurfa İl Sağlık müdürlüğü, Eğitim Araştırma Hastanesinde görevli çocuk endokrinoloji uzmanı uzman yetersizliği nedeni ile Çocuk hastanesine geçici olarak görevlendirilmelidir.
Haber:Mehmet Guli Aslan/ Balikligol.com
konu ile ilgili önceki haberler...
‘Sağlık’sız olan Şanlıurfa’nın “Sağlık” dosyasını açıyoruz…

‘Sağlık’sız Şanlıurfa da sıra Eğitim ve Araştırma Hastanesinde

Gündemden Hiç Düşmeyen Balıklıgöl Devlet Hastanesi...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.