banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Urfa Balıklıgöl Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin

'Okul öncesi çocuğunuzun sağlık kontrollerine önem verin'

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına günler kala ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Uzman Doktor Ayhan Çeri, çocukların sağlık kontrollerine önem gösterilmesi uyarısında bulundu.

Çocukların okula sağlıklı ve mutlu bir başlangıç yapmasının, gelecek yaşamlarını da olumlu yönde etkilediğine dikkat çeken Ayhan Çeri, “Çocuğunuz okula başlayacaksa ve yakın dönemde göz muayenesi olmamışsa, bunun yaptırılmasında yarar vardır. Özellikle diğer aile bireylerinde görme bozukluğu söz konusuysa, çocuğun bir göz doktoru tarafından değerlendirilmesi daha da önemlidir. Çocuklarda görme bozukluklarına yol açan en sık rahatsızlık; görme tembelliği ve şaşılıktır. Bunun yanında diğer görme kusurları da görülebilir. Hemen her rahatsızlıkta olduğu gibi görme kusurlarının da erken dönemde tespit edilmesi, tedavinin olumlu sonuçlanması açısından önemlidir.” dedi.

“Çocukların aşılarını düzenli bir şekilde yaptırmak gerekir”

Okul döneminde en sık karşılaşılan hastalık gruplarına karşı aşı tavsiyesinde bulunan Çeri, “Suçiçeği, kabakulak, kızamık gibi virüs kökenli enfeksiyon hastalıklarıdır. Bu hastalıklar aşı ile önlenebileceğinden çocukların aşılarını düzenli bir şekilde yaptırmak gerekir. Bu sayede virüs kökenli enfeksiyon hastalıklarına yakalanmazlar ya da bu dönemi çok hafif geçirebilirler. Bu hastalıkların tedavi sürecinde ise çocuğun istirahat etmesine, vitamin ve bol sıvı almasına, bulaşma riskini önlemek açısından çocuğun diğer sağlıklı arkadaşlarından uzak kalmasına dikkat edilmelidir. Çocukluk çağı hastalıklarının okul dönemi öncesindeki aşıları, okul başlamadan tamamlanmış olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Enfeksiyon hastalıklarının yayılımını önlemede en etkili ve basit yöntem el yıkama alışkanlığıdır”

El yıkama alışkanlığına vurgu yapan Çeri, son olarak şunları söyledi: “Çocukların okula başlayacakları zamanlarda en sık rastlanan hastalık gruplarından biri de üst solunum yolu hastalıklarıdır. Bunların büyük çoğunluğu enfeksiyon kaynaklıdır. Okulların açılmasıyla beraber çocukların kalabalık ve kapalı ortamlarda bir arada bulunması, sınıflarda havalandırmanın yetersizliği, havaların soğuması gibi nedenlerle üst solunum yolu enfeksiyonları gelişir. Oluşan bu enfeksiyonlar damlacık yolu yani aksırma, öksürme ile çok kolay bir şekilde diğer öğrencilere bulaşarak onların da hasta olmasına yol açabilmektedir. Enfeksiyon hastalıklarının yayılımını önlemede en etkili ve basit yöntemin el yıkama alışkanlığı olduğu unutulmamalıdır. El yıkama alışkanlığının edinilmesi için aileler çocuklarıyla birlikte ellerini yıkayıp, bunu eğlenceli bir hale getirebilir.”

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.