banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Nargile kafeler kapatılıyor!
Hükümet, aromalı nargileleri sigara gibi tütün yasağı kapsamına alırken, tütün ürünlerinin markasını, logosunu veya bunları çağrıştıracak herhangi bir işareti, işletme ismi veya tabelasında kullanmayı yasaklıyor

Sigaradan sonra daha tehlikeli gördüğü aromalı nargilelere savaş açan TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Ak Partili Cevdet Erdöl, nargilenin yasaklanması için bir süredir üzerinde çalıştığı yasa teklifi çalışmasını sonuçlandırdı.

Nargile ve mecut sigara yasaklarına yönelik yaptırımları daha da ağırlaştıran 7 maddelik teklif, önümüzdeki günlerde TBMM Başkanlığı’na sunulacak. Teklif özetle şu düzenlemeleri çeriyor:

NARGİLEYE SİGARA MUAMELESİ: Tütün içerip içermediğine bakılmaksızın, nargile ve çeşitleri tütün ürünü olarak kabul edilecek. Böylece sigara için uygulanan tüm yasaklar ilk kez aromalı nargileler için de geçerli olacak.

İNDİRİM YAPILMAYACAK: Firmalar, tüm tütün ürünleri gibi nargileyi de, bayilere ve tüketicilere, teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon, bedelsiz veya yardım olarak dağıtamayacak. Firmalar bu ürünlere “indirim” de uygulayamayacak. Mevcut düzenlemede sigara dahil “indirim” şartı aranmıyor.

NARGİLE KAFE KALKACAK: Tütün sektöründeki firmaların isimleri, amblemleri veya tütün ürünlerinin isim, marka, amblem, logo ya da bunları çağrıştıran işaretleri, tütün sektörü dışındaki mal sektöründe olduğu gibi hizmet sektöründe de kullanılamayacak. Böylece sigara, nargile gibi tütün ürünlerinin isim, marka, amlem ve logoları, kafeler dahil hiçbir hizmet ve satış sektörü işletmelerinin adında kullanılamayacak. Sadece nargile üzerine kurulu kafeler kapatılacak. Hizmet sektöründeki işletmeler, tabelasına sigara ve nargile gibi tütün ürünlerinin isimleriyle veya onu çağrıştıracak herhangi bir logo, amblem kullanamayacak. Tütün üretici firmalarının isim, marka ve diğer alametleri de aynı şekilde yasak kapsamında olacak.

250 BİN TL CEZA: Bu şekilde tütün ürünleri ile üretici firmaların isim, marka, logo, amblem veya bunları çağrıştıran işaretleri mal ve hizmet sektöründe kullananlara 50 bin TL’den 250 bin TL’ye kadar para cezası verilecek. Bu cezaya Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu karar verecek.

NARGİLE ŞİŞESİNE UYARI YAZISI: Nargile şişelerinin tabanı hariç yüzeyinin yüzde 65’inden, ithal ve yerli sigara paketleri başta olmak üzere tüm tütün ürünlerinin geniş alana sahip her iki yüzünün her birine yüzde 65’inden az olmayacak şekilde “sigara zararlıdır” gibi tütün ürünlerinin zararlarını anlatan yazılar yazılacak, resimler konulacak. Uyarı ve mesajlar özel çerçeve içinde olacak. Yabancı tütün ürünlerine 6 ay içinde Türkçe uyarılar yerleştirilecek. Mevcut düzenlemede bu oran yüzde 40 oranında özel çerçevesiz olarak uygulanıyor.

UYARMADAN CEZA VERİLECEK: Tütün ürünlerine ilişkin yasak ve tedbirleri yerine getirmeyen işletme sahiplerine, yazılı uyarı yapılmadan, belediye encümeni veya mülki amir tarafından doğrudan 1000 TL ile 5 bin TL’ye kadar para cezası verilecek. Mevcut düzenlemede, işletmeler önce uyarılıyor, uyarı yazısı tebliğ ediliyor, buna rağmen işletmesinde sigara içilmesine izin verenlere para cezası uygulanıyor.

Erdöl: Bakanlıkla birlikte hazırladık

Cevdet Erdöl, Milliyet’e yaptığı açıklamada kanun teklifini Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle birlikte hazırladıklarını açıkladı. Erdöl, “Nargile içenlerin yüzde 41’i 18-21 yaş arasında. Gençlerin yüzde 90’ı aromalı çeşitleri tercih ediyor. Nargile kafelerin müdavimlerinin yarısı üniversite öğrencisi. Yüzde 18’i lise, yüzde 16’sı üniversite mezunu. Toplumda nargilenin sigaradan az zararı olduğu kanısı var. Sigara içenlerin yüzde 62.2’si bile nargilenin sigaradan nazaran daha az zararlı olduğuna inanıyor. Aksine bir nargile 2.5 paket sigaranın zehrine eşit. Aromalı meyva denilerek kanunun etrafı dolanıyor. Bunu engelliyoruz, ayrıca sigaraya yönelik yaptırımları da daha sıkılaştırıyoruz” diye konuştu. Önder Yılmaz / Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.