banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

'Moralim biraz bozuk' demek hastalık sebebi

 İçinde bulunulan olumsuz duyguların ne zaman hastalık olarak tanımlanabileceği hakkında bilgiler veren Acıbadem Bursa Hastanesinden Psikolog Deniz Erden, “İçinde bulunduğunuz olumsuz ruh hali iki ayı geçerse ve başlıca 8 rahatsızlık mevcutsa, depresyon teşhisi konulabilir” dedi.

Depresyon teşhisi konulmasına yol açan 8 belirtiyi anlatan Erden, bunları şöyle sıraladı:
Uzun süreli hüzün, üzüntü, huzursuzluk hali.
İsteksizlik, normalde hoşlanılan uğraşlardan, artık haz etmeme.
İştahsızlık hali. Ancak bazı kişilerde tam tersine sürekli yeme durumu.
Hobiler gibi, normalde istek uyandıran meşgalelerden uzak durma.
Kendini değersiz görme, hatta yersiz suçluluk hislerinin bulunması.
Ruhsal, hatta vücutsal anlamda yavaşlama, hantallaşma.
Her şeyden nem kapma, huzursuzlanma, öfkelenme.
Daha ağır vakalarda hayatına bile son verme düşüncelerinin bulunması.

Kışın kapalı alanda çok kalmak depresyonu arttırıyor
Tesadüfen sonbahar aylarında başlamış depresyona mutlaka kış depresyonudur diye yaklaşmamak gerektiğini belirten Psikolog Deniz Erden, “Kişinin geçirdiği depresif dönemlerin en az iki yıl kış aylarına denk gelmesi gerekmektedir. Kişisel ve toplumsal bazı olaylar kışın yaşanan işsizlik, okul ve iş hayatının daha yoğun olması, havaların soğuması ile kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirilmesi gibi karamsarlığı tetikleyici faktörlerdir. Kış depresyonunda veya kışın zaman zaman oluşan karamsarlıklarımızla başa çıkmada açık havada yapılan yürüyüşler, parlak güneş ışığından olabildiğince fazla faydalanmak ve spor da yararlı olabilir”ifadelerini kullandı. (Zeki Aras –İLKHA)
 






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.