banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Midyat'ın yerli kış ürünleri tezgâhlardaki yerlerini aldı

Yaz mevsimi sonunda bağbozumu üzümlerinden elde edilen genellikle kış mevsimlerinde tüketilen kuru üzüm, pekmez, sucuk çeşitleri, kesme, pestil gibi yerli kış ürünleri kuruyemişçi esnaflarının tezgâhlarında yerlerini aldılar. Tamamı yerli olan bu ürünler Midyat ve köylerinde yetiştirilen üzümden elde ediliyor ve halkın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Bunların dışında dört mevsim tüketilen sumak, leblebi, yerli fıstık, tarhana, yoğurt kurusu, şurtan, peynir, dolmalık biber ve patlıcan, turşu, badem, melengiç, kedide, kavun ve karpuz çekirdekleri de halkın rağbet ettiği ürünler arasında.

Midya’ta 25 yıldır kuruyemişçilik esnaflığını yapan Hacı Murat Soyal, kış ürünleri hakkında yaptığı açıklamada “Yıllardan beri bu işle uğraşıyoruz. Ürünlerimiz organik ve yerlidir. Köylülerimizin emekleriyle en güzel şekilde üretilip bizlerin aracılığıyla halkımızın hizmetine sunuyoruz. Ama bu kadar emeğe karşılık kuruyemiş ürünlerine hak ettikleri fiyat biçilmiyor. Bu konuda sıkıntımız var. Aynı üzümden üretilen haram içeceklerin fiyatı bizim ürünlerin 10 katı kadardır. Bu fiyat uçurumunun sebebini anlamış değiliz.” dedi.

Bölgede yaşanan olayların kendilerini de etkilediğini dile getiren Soyal, konuşmasına şöyle devam etti: “25 yıllık esnaflık hayatımda şu 3-5 ayda çektiğimiz sıkıntıyı hiçbir zaman çekmedik. Artık toptancılar uğramıyor. Ödemelerimizi yapamıyoruz. Artık bölgede bu tür olaylar yaşansın istemiyoruz. Esnafın dükkanlarını yakmak, nakliye araçlarını yakmak kimseye bir fayda sağlamıyor. Halkın maslahatı için olmayan hiçbir şeyi tasvip etmiyoruz. Artık olaylar son bulsun istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca sonbaharda yetişen ‘mazrune’ denilen üzüm çeşidinin de pekmezinin önümüzdeki günlerde yapılmaya başlanacağı belirtildi. (Süleyman Tunç-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.