banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Erdoğan Başbakan

'Mevsim değişikliği çocukları olumsuz etkileyebilir'

Havaların soğuması ve okulların açılmasıyla birlikte, özellikle çocuk yaştaki hastalarda üst solunum yolu enfeksiyonunda artış gözlendiğini belirten Diyarbakır Memorial Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayhan Çeri,  kış aylarında çocuklarda mikroplara karşı vücut direncinin düştüğünü söyledi.

Çocukların enfeksiyon hastalıklarına yakalanmasındaki en önemli etkenin yetişkinlere oranla vücut savunma sistemlerinin mikroplara karşı daha düşük olduğunu belirten Dr. Ayhan Çeri,Çocuklar, çevresel faktörlere karşı adaptasyonda da zorlanmaktalar, bu yüzden mevsimsel değişiklerden kolaylıkla etkilenirler. Özellikle kronik rahatsızlıkları olan çocuklar. Örneğin; Astım, diyabet ya da böbrek sorunu olan hastalarımız normal sağlıklı bireye oranla daha sık hastalığa yakalanmaktadır.” dedi.

Yetersiz beslenmenin de enfeksiyonlara neden olabileceğine değinen Çeri,  “Beslenme yetersizliği de bu konuda etken olabilir. Sağlıklı beslenen çocuklara oranla beslenme yetersizliği olan çocuklar, enfeksiyonlara daha sıklıkla yakalanmaktadır.”  diye konuştu.

Ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Çeri, şöyle konuştu: “Enfeksiyonlara karşı en önemli faktör, hijyen ve hijyenli olmaya dikkat etmektir. Özellikle çocukların tuvalete giriş çıkışlarında el yıkama ve günde iki kez diş yıkama alışkanlığı edinmesi gerekir. Yedikleri sebze ve meyveleri mutlaka yıkamaları ve temiz su kullanmaları konusunda onları bilinçlendirmeleri gerekir.”

“Kapalı alanlar yeterince havalandırılmalı”

Kış aylarında hastalıkların artmasının en önemli etkenlerinden birinin de,  yaz mevsimine göre kapalı ve toplu ortamlarda daha fazla kalınması olduğunu söyleyen Çeri,  “Kapalı alanlarda hava döngüsü azaldığı için mikroplar o alanlarda daha çok asılı kalır ve üremesi kolaylaşır. Bu da damlacık yoluyla bir bireyde var olan mikrobun kolaylıkla bulaşmasını sağlıyor. Özellikle sınıfların kalabalık olması, yeterince havalandırılmaması, çocukların bu gibi ortamlarda bulunmaları herhengi bir çocukta var olan bir enfeksiyonun bir diğerine kolaylıkla bulaşmasına neden olabiliyor.”  uyarılarında bulundu.

Üst solunum yolu enfeksiyonu aktif olan çocukların okula ya da kreşe gitmemeleri gerektiğini belirten Çeri, “Hem hastalığın yayılması açısından hem de diğer hastalar açısından bir risk oluşturmakta. Ayrıca kronik akciğer enfeksiyon rahatsızlığı olan çocuklar sigara içilen ortamlarda bulunmamaları gerekir.”  ifadelerini kullandı.

Anne sütünün önemine değinen Çeri,  Anne sütünün enfeksiyonlara karşı vücut direncinin artırdığını ve çocukları enfeksiyonlara kaşı dirençli hale getirdiğini ifade etti.  (Yunus Sırat - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.