banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Mesane hastalığına Botoks tedavisi

Aktif mesane sorununun kadınlarda yüzde 17 erkeklerde ise yüzde 15 görülebildiğini belirten uzmanlar, mesane hastalığının yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilediğini ve hastada acil tuvalete gitme ihtiyacı oluşturduğuna dikkat çekerek, yapılacak olan Botoks işlemiyle tedavinin sağlanabileceğini belirtti.

Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Abdullah Gedik, aşırı aktif mesane hastalığı ve Botoks tedavisi hakkında bilgi vererek, bu hastalığın yaşamı çekilemez hale getirebileceğini söyledi.

Mesane hastalığının aktif olduğu kişilerde, gece sık idrara çıkma isteği oluştuğuna işaret eden Gedik, gündüz uyuklama ve dikkat dağınıklığına, iş veriminde azalma ve sosyal ilişkilerde ise bozulma gibi problemlere yol açabildiğine vurgu yaptı.

Mesane hastalarında cinsel bozukluğun ve depresyonun daha sık görüldüğünü ifade eden Gedik, “İnme ve omurilik hastalıklarında sinir kökenli Parkinson MS, mesane taşı, mesane tümörü, idrar yollarında enfeksiyon, mesane ve rahim sarkması, prostat büyümesine bağlı mesane tıkanıklığı, geçirilmiş vajinal veya mesane ile ilgili cerrahi girişimlere bağlı olarak sinir kökenli olmayan aşırı aktif mesane de ortaya çıkabilir.”  şeklinde konuştu.

“Tedavide ilk adım yaşam şekli değişiklikleri”

“Aşırı aktif mesanenin ilk adım tedavisinde öncelikle hastalığın nedeni ortaya çıkarılmalıdır” diyen Gedik, “Tedavi buna yönelik planlanmalıdır. Nedeni bulunamayan durumlarda ise sıvı alımının düzenlenmesi, pelvik taban kas egzersizlerinin yapılması ve idrara çıkmanın belirli saatlere yayılması gibi önlemler alınabilir. Kontrol edilmemiş şeker hastalığı veya idrar yolu iltihabı gibi sorunların tedavisi de şikâyetleri azaltacaktır. İlaç tedavileri ile mesane kaslarında aniden ortaya çıkan kasılmaları önlemek ve buna bağlı olarak gelişen acil idrara çıkma isteğini azaltmak amaçlanmaktadır. Bunlara rağmen şikâyetlerde azalma yoksa ‘posterior tibial sinir stimülasyonu’ denilen ve ayak bileği üzerinden hafif elektriksel uyarılar verilerek sinir iletimini güçlendirmeye yönelik tedavi seçenekleri de bulunmaktadır.” ifadesini kullandı.

“Botoks işlemi ile tedavi sağlanabiliyor”

“Clostridium botulinum” adlı bakteriden elde edilen ve tıbbi bir protein olan Botoks tedavsinin dünyada ve Türkiye’de yalnızca nöroloji ve üroloji gibi alanlarda da etkin bir tedavi yöntemi olarak tercih edildiğini belirten Gedik, şöyle devam etti: “Günümüzde aşırı aktif mesane sorununda da Botoks önemli tedavi seçenekleri arasına girmiştir. Botoks, mesane kası içine enjekte edildiğinde o kas veya kas gruplarının sinirlerini geçici olarak devre dışı bırakıp, istemsiz hareketleri ve aşırı kasılmayı ortadan kaldırır. Bu etkiyi, sinir uçlarında bulunan asetil kolin denilen maddenin salınımını durdurarak sağlar. İşlemin hastane şartlarında ve ameliyathanede yapılması önemlidir. Tedavi sonrası hastaların büyük çoğunluğunda idrara çıkma ve idrar kaçırma sorunları azalır ve çoğu zaman tamamen iyileşme sağlanır. Bazı hastalarda işlem sonrası idrar yapmada zorluk yaşanabilir. Ancak bu geçici bir durumdur ve 10-14 gün içerisinde şikâyetler tamamen ortadan kalkar. Etkinliği ise 6 ila 12 aya kadar devam eder. Bu tedaviden fayda gören hastalarda ilacın etkinliği geçtikten sonra tekrar enjeksiyonlar gerekebileceği bilinmelidir. Çok ender olarak Botoks tedavisinden yarar göremeyen hastalara cerrahi işlemler yapılmaktadır.” (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.