banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Meğerse ne kadar kötü kalpliymişiz!


Koroner kalp hastalığının erkeklerde kadınlara göre yaklaşık 10 yaş erken başladığını ve oran olarak daha yüksek olduğunun altını çizen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya , ilerleyen her on yaşın kalp krizine yakalanma riskini yaklaşık 2-2,5 kat arttırdığını öne sürdü.

Kalp hastalıklarını tetikleyen faktörlerin başında sağlıksız beslenmenin yer aldığına dikkat çeken Yılmazkaya, “Kalp krizi nedeniyle her yıl dünya üzerinde 17 milyon kişi, Türkiye’de ise 190 bin kişi koroner kalp hastalıkları nedeniyle ölmektedir. Ülkemizde kalp hastalıklarına bağlı ölümler, Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında kadınlarda birinci, erkeklerde ise ilk beş ülke arasında yer almaktadır. Sağlıksız beslenmeye bağlı yüksek kolesterol, kalp ve damar hasatlıklarını tetikleyen faktörlerin başında geliyor. Türkiye’de 9 milyon erişkinin kan kolesterol düzeyi ortalamanın üzerinde. Bu da, 30 yaşın üzerindeki erkek nüfusunun yaklaşık yüzde 28’ine ve kadın nüfusunun yüzde 35’ine tekabül ediyor. Genellikle kalp kasına kan ve oksijen taşıyan atardamarlarda pıhtı oluşumu nedeniyle meydana gelen kalp krizinde anında müdahale hayat kurtarıyor” dedi.

Kalp damar hastalıklarında erken tanının büyük önem taşıdığına değinen Op. Dr. Bayram Yılmazkaya, 40 yaş üstü kadın ve erkeklerin veya kalp damar hastalıklarında aile öyküsü olan kişilerin düzenli aralıklarla kalp muayenesi yaptırması gerektiğini söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.