banner2
Öne Çıkanlar Urfa Sanlıurfa Urfa Haber Sanlıurfa Haberleri Gaziantep

Kurbanlık alırken nelere dikkat edilir?

Canpolat;  “Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organların, kesim sırasında oluşan atıklar, özellikle ''kist hidatikli karaciğerler ile akciğerler''in kesinlikle kedi ve köpeklere verilmemesi, bunların uygun şekilde hazırlanmış derin çukurlara gömülerek imhasının sağlanmasının sağlık açısından daha iyi olacağını görülmektedir” dedi.


ET KALİTESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Et kalitesi ile ilgili tüyo veren Canpolat; “Kesim öncesi kurbanlık hayvanların yorgun olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, kesimden yaklaşık 12 saat önce yem verilmemesinin kesilmesini önerdi.Bu  durumun et kalitesini olumlu yönde etkileyen başlıca faktörlerden biridir.

Yorgun ve stresli hayvanların etinin, kesildiğinde kanın tamamen akmaması nedeniyle dayanıksız olacağı ve çabuk bozulacağından ''Kurbanlık hayvanları kesim öncesi strese sokacak kötü muamelelerden ve hareketlerden kesinlikle kaçınılması gerekilmektedir

Kesim yerinin temiz olması ve akan su bulunmasına dikkat edilmelidir,
''Bıçaklar sık sık temizlenmelidir. Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence, eziyet edilmemelidir. Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır. İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı, memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır. Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmelidir.''

Kurban etlerinin, parçalar halinde temiz kaplara konulması ve güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesinin beklenmesi gerektiğini belirten Tayar, etlerin henüz kesim sıcaklığındayken buzdolabına poşet içinde veya hava almayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulmasının sakıncalı olabilir.

''Bu durumda buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli, atılmalıdır. Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece büyük bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda fikir vermektedir. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir” dedi.

Ömer Aslan / www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.