banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

'Kurbanı kestikten sonra etini biraz dinlendirin'

Kurban Bayramı’nın başlamasına sayılı günler kalırken, uzmanlardan kurbanlık alımı ve kesimi konusunda uyarılar geldi.

Kurbanlık seçiminde dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, kurbanlığın kesildikten sonra biraz dinlendirilmesinin sağlık açısından faydalı olacağını söylediler.

Diyarbakır İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çetinkaya, “Hayvanlarda kapak dediğimiz dış atma durumu var. Bu, olmazsa olmazdır. Hayvanın sağlıklı olması gerekir. En az bir yaşını doldurması ve annesi kadar büyümüş bir toklukta olması gerekiyor.” dedi.

“Kurbanlıklarda gözle görülür hiçbir bozukluğun olmaması gerekiyor”

Kurbanlık alırken hayvanların küpeli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten veteriner hekim Murat Kara ise şunları ifade etti: “Hayvanların sağlıklı olmasına dikkat etmeliyiz. Özellikle ishalli hayvanlar, bir yeri kırık, topal veya aksayan hayvanların alınmaması gerekiyor. Kıllarının, yapağısının düzgün olması gerekiyor. Yapağısı veya kılları karışık olan hayvanlardan uzak durmamız gerekiyor. Bunun dışında ağız çevresinde veya meme çevresinde yaralar varsa dikkat etmeliyiz. Sağlık açısından gözle görülür hiçbir bozukluğun olmaması gerekiyor. Kaşektik dediğimiz zayıf hayvanlardan kaçınmamız gerekiyor.”

“Kurbanlık, işin ehli kişilerce ve temiz bir ortamda kesilmelidir”

Kesim işlemlerinin ehil kişilerce yapılmasının önemine değinen Kara, “Kurban ehli kişilerce ve temiz bir ortamda kesilmelidir. Atıklarının çevreye atılmaması konusunda dikkat edilmesi gerekiyor. Hayvanı kesmeden önce biraz dinlendirmeliyiz. Yorgun, stresli hayvanın kesilmemesi etin lezzeti ve daha sonra bozulmaması açısından çok önemlidir. Toplumda bilinen bir yanlış var, et kesildikten hemen sonra buzluğa atılabiliyor. Bu, yanlıştır. Etin birkaç saat bekletilmesi gerekiyor. Buzdolabında, artı 4 derecede bir süre bekletilip daha sonra dolaba atılması uygundur.” ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.