banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Twitter 140 kareter sınırını kaldırıyor mu? Twittera fotoğraf eleince kaç karekter kalıyor?

Kurban Bayramında beslenme önerileri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Sarıyıldız, Kurban Bayramında nasıl beslenilmesi gerektiğini ve kırmızı et tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Kurban Bayramını sağlıklı geçirmek, doğru beslenmek ve bilinçli davranmanın çok önemli olduğunu söyleyen Sarıyıldız, “Kurban Bayramında et tüketiminin yanı sıra şeker ve şekerli besinlerinde tüketimi de artmaktadır. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin bu günde beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.” dedi.

Kurbanı kestikten sonra hemen tüketilmemesini gerektiğini de vurgulayan Sarıyıldız, “Ölüm katılığı dediğimiz katılığın geçmesi için en az 24 saat buzdolabında dinlendirmenizde fayda var. Böylece etiniz hem daha yumuşak olacak hem de pişirilmesi ve sindirimi daha kolay olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Kurban etlerini nasıl pişirmeliyiz?

Sarıyıldız, “Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak şekilde ayarlanmalıdır.” dedi.

Kurban etlerini nasıl saklamalıyız?

Kurban etlerinin saklanma yöntemlerini de söyleyen Sarıyıldız, “Et ve et ürünleri sıcağa karşı dayanıksızdır, çabuk bozulurlar. Bu yüzden saklanma koşulları son derece önemlidir. Etlerinizi buzdolabında saklamak istiyorsanız buzdolabı poşeti veya yağlı kağıtlara sarıp 2-3 gün, fakat derin dondurucuda saklamak istiyorsanız aynı şekilde buzdolabı kağıdı veya yağlı kağıtlara sarıp 2-3 ay saklayabilirsiniz. Dondurulmuş olan etlerinizi ya akan soğuk suyun altında çözdürün ya da geceden çıkarıp buzdolabı kısmına koyarak çözdürün. Yine mikrodalgada çözdürmek de sağlıklı bir çözdürme yöntemidir. Etlerinizi sıcak suda veya kalorifer gibi sıcaklıkla temas ettirerek çözdürmeyin. Bu durum mikroorganizma oluşmasına ve besin zehirlenmesine yol açabilmektedir. Çözdürdüğünüz etlerinizi tekrar dondurucuya atmayın hemen tüketin” ifadelerini kullandı.

Bayramı sağlıklı geçirmek için öneriler

Sarıyıldız son olarak bayramı sağlıklı geçirmek için şu önerilerde bulundu:

- Güne mutlaka kahvaltı edilerek başlanmalı. Kahvaltı her grup besin ögesini içerecek şekilde ayarlanmalıdır.

- İkramlık olarak sunulan hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir.

- Ziyaretler sırasında fazla miktarda tüketilen çay ve kahve uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları ve mide problemlerine sebep olabileceğinden bu tür içeceklerin tüketimine dikkat edilmelidir.

- Günde 2-2.5 litre kadar su tüketilmelidir.

- Sakatatların kolesterol ve yağ miktarı fazla olduğundan tüketimine dikkat edilmelidir. Ayrıca toksik maddelerin birikimi de yine organlarda olduğundan tüketilmemesini öneriyoruz.

- Diyabet, kalp-damar ve hipertansiyon hastaları gibi belli bir beslenme düzeni ile takip edilen kişiler, diyetlerini bozmamalıdır.

- Fiziksel aktivite yapmaya devam edilmeli (orta tempoda yürüyüş gibi). Mümkünse bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmelidir.

- Sadece et, tatlı, hamur işi ağırlıklı beslenmek yerine tam buğday ekmeği, bulgur, sebze ve meyve de tüketilerek günlük posa alımı ihmal edilmemelidir. 

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.