banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul

Kombi bakımı mutlaka yaptırılmalıdır

Günümüzde sobaların yerini alan ve artık her evde bulunan kombiler, bakımları düzenli olarak yapılmadığı zaman aşırı gaz tükettiği için adeta vatandaşların cebini yakıyor.

Kombilerin kış bakımlarının yaptırılmasının yakıt tüketimini azaltacağını söyleyen makine mühendisi Yusuf Kiraz, kombilerde bakım yapılmadığı takdirde sağlık açısından da tehlikeli olabileceğini belirtti.

Vatandaşların kombi cihazlarının yıllık bakımlarını mutlaka yetkili servis ve yetkili kişilere yaptırmaları gerektiğini belirten Kiraz, düzenli bakım yaptırmanın yakıtta tasarruf sağladığı gibi sistemin daha iyi çalışmasını da sağladığını vurguladı.

Arızadan kaynaklanacak olası kazaların ya da patlamaların önüne geçmek ve kombinin yüksek performansta çalışması için yılda en az bir defa kombi veya doğalgaz sobalarının bakımının yaptırılması gerektiğini belirten Kiraz, “Her yıl kış aylarında düzenli olarak kombi bakımının yapılması lazımdır. Özellikle yoğuşmalı kombilerde bakım her yıl şarttır. Ama yoğuşmasız kombilerde 2 yılda bir yapılabilir. Yoğuşmalı olanlarda ise her yıl bakım yapma şartı var.” dedi.

Vatandaşların kombi cihazlarının yıllık bakımlarını mutlaka yetkili servis ve yetkili kişilere yaptırmaları gerektiği konusunda uyaran Kiraz, “Bir de kış aylarına girerken vatandaşlar kombilerini 1 saat gibi bir süre çalıştırırlarsa 80 derecede çalıştırırlarsa peteklerin içinde kalan ve biriken bakteriler ölmüş olur. Aksi halde bir kış boyunca petek içinde kalır ve kombi ile peteklere zarar verir. Vatandaşlar anlaşmalı olduğu firmaların servislerine bakımları yaptırmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Bakımı yapılan kombinin yakıt tasarrufu sağladığını belirten Kiraz, “Düzenli bakım yaptırmak hem yakıtta tasarruf sağlar hem de sistemin daha iyi çalışmasını sağlar. Bakımda filtrenin temizlenmesi gerekiyor, ayrıca yanma odasında peteklerin içerisinde zamanla kalan pislikler oluyor onun temizlenmesi lazım. Bir de ateşlemeyi sağlayan meme ucunun etrafının temizlenmesi gerekiyor.” diye uyardı.

Kombi bakımının can ve mal güvenliğinin yanı sıra enerji tasarrufu gibi pek çok avantajı da beraberinde getirdiğini belirten Kiraz, “Yılda bir kez kış aylarında yapılması önerilen rutin kontrollerin dışında, kombinin fanından ses gelmeye başlaması, sıcak suyun daha geç gelmesi ya da suyun ısınıp hemen soğuması durumunda da mutlaka yetkili bir servise başvurmak gerekiyor.” dedi.

Gaziantep’te doğalgaz kullanımının her yıl yaygınlaştığını belirten Kiraz, doğalgazın kömür kullanımına göre daha avantajlı olduğunu ifade ederek son olarak kombiye neden bakım yapılması gerektiğini maddeler halinde şu şekilde sıraladı:

- Can ve mal güvenliği

- Yakıt tasarrufu

- Kış aylarında soğukta kalmamak

- Bakımsız kombi bakımlıya göre daha çok arıza yapar ve bu arızalar daha fazla maliyetlidir

- Bakımlı kombi bakım yapılmayan kombiye oranla iki kat fazla ömürlüdür.  (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.