banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Sanlıurfa Başbakan

Kobanililer: Belediye bize sahip çıkmıyor

Suriye’de yaşanan çatışmalardan kaçarak Batman’a sığınan Kobanili Kürtler, burada yaşam mücadelesi veriyor.

DBP’li Batman Belediyesinin Kobanililere yardım amaçlı kurduğu iddia edilen çadırdan mülteciler hiçbir yardım alamazken kimisi dilenerek kimisi de cüzi bir fiyata amelelik yaparak hayata tutunmaya çalışıyor.

Kobanili olan ve Serêkaniyê’de ikamet eden iki çocuklu Cevher Bokko Şêxo (35) ile İzdihar Muhammed Baki Ebuzed (30) çifti, ülkelerindeki iç savaştan sonra yaşanan sıkıntılardan dolayı gelip Batman’a yerleşti.

Geçim, can ve namus güvenlikleri kalmayınca çareyi memleketlerini terk etmekte bulan Kobanili aile, yerleştikleri Beşevler Mahallesinde yaşam mücadelesi veriyor.

İzdihar Muhammed Baki Ebuzed, ayda yaklaşık 250 TL kira, elektrik ve su parası verdiklerini belirterek kocasının bir hububatçının yanında işçi olarak çalıştığını söyledi.

“Belediye bize yardım etmiyor”

Belediyenin açtığı ‘Kobanililere Yardım Çadırı’ndan istifade etmek için defalarca Batman Belediyesine gidip yardım talebinde bulunduklarını ama her seferinde eli boş döndürüldüklerini vurgulayan Ebuzed, sadece AFAD ve hayırsever komşuların yardımlarıyla geçimlerini sağlayabildiklerini dile getirdi.

Yaşadıkları sorun ve sıkıntıların giderilmesi için yetkili ve hayırseverlerden yardım bekleyen Ebuzed, şunları söyledi: “Yaşanan savaştan olayı Kobani’den kaçıp buraya geldik. Burada AFAD ve hayırseverler bize yardım ediyor. Onların yardımlarıyla hayatta kalabiliyoruz. Belediye şimdiye kadar hiçbir yardımda bulunmadı. Defalarca belediyeye kendim yardım alabilmek için gittim ama beni geri çevirdiler. Bana, ‘Bu yardımları Kobanililere götürüyoruz’ dediler. Bizler de Kobaniliyiz, neden bize yardım etmiyorlar? İsteğimiz, eğer ki gerçekten Kobanililere yardım yapıyorlarsa bize de yapsınlar. Bizim kimseden hiçbir farkımız yoktur.”

Yaklaşık 7 aydır savaştan dolayı Kobani’den kaçarak Batman’ın Beşevler Mahallesine sığınan 5 çocuklu Müslüm ailesi de yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Kocasının, iş olduğu zamanlarda amele olarak inşaatlarda çalıştığını söyleyen Ayde Müslüm, yıkık dökük bir evde kiracı olarak kaldıklarını, sadece hayırseverlerin yardımlarıyla geçinebildiklerini kaydetti.

Belediyeden şu ana kadar hiçbir yardım alamadıklarını sözlerine ekleyen Müslüm, hayırseverlerin kendilerine uzanacak bir yardım elini bekliyor.

“Kobani’den geldik, burada açız”

İsimlerini vermek istemeyen kimi Kobanililer ise belediyenin kendilerine yardım yapmadığını maddi imkânsızlık nedeniyle dilencilik yaptıklarını savundu. Dilencilik yapan Kobanilileri gören halk, üzüntülerin dile getirerek bu durumdan rahatsız olduklarını ifade ettiler. (M. Fatih Akgül- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.