banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Kış lastiği seçerken nelere dikkat edilmeli

Batman’da araç sürücülerinin büyük çoğunluğu kış mevsiminde zor duruma düşmemek için kış mevsiminin yaklaşmasıyla beraber araçları için kış lastikleri hazırlıklarına başladılar. 

Oto lastikçi Zübeyir Güneş, kış lastiğinin özelliklerinin nasıl olması, ne zaman takılması gerektiği ve sağladığı imkânlar hakkında bilgiler verdi.

Güneş, kış lastikleri, bazı ülkelerde “zorunlu” bazılarında ise “tercihli” olmasına karşın sürücülerin, büyük çoğunluğu kış mevsiminde zor duruma düşmemek ve trafiğin akışını aksatmamak için kış aylarında araçlarında kış lastiği kullanmakta olduklarını belirtti.

Güneş şu bilgileri verdi: Kış lastiğinin en büyük özelliği yaz lastiklerinin aksine 7 derecenin altındaki havalarda sertleşmemesi ve içerisindeki silica esaslı malzemenin daha yumuşak olmasından dolayı soğuk hava şartlarında, kuru ya da karlı, buzlu zeminlerde tutunmayı arttırmasıdır. Bunun yanı sıra desen ve profili diğer lastiklere göre daha farklıdır. Bu sayede frenleme ve tutunma kabiliyeti daha yüksek olduğu gibi çekiş özelliği de daha fazladır. Kış lastiği kullanmak için yağışlar beklenmemeli, hava sıcaklıklarının düştüğü zamanlarda kullanılması gerekir. (7 derecenin altında yaz lastikleri tutunma özelliğini büyük ölçüde kaybeder) kış lastiği kullanımı için tavsiye edilen zaman aralığı Türkiye için 1 Kasım - 31 Nisan tarihleri arasıdır. 

Kar lastiği nedir? 

Bazı ülkelerde halk arasında kar lastiği olarak adlandırılan lastiğin asıl ismi aslında ‘Kış Lastiği’dir. Kar lastiği olarak yanlış isimlendirmenin en büyük olumsuz etkilerinden biri de aslında kış lastiği olan lastiğin yalnızca karlı zeminlerde kullanılacağı ve kullanıldığı durumlarda da hiçbir durumda ek olarak kar paleti ya da zincirine gerek duyulmayacağı düşüncesini ortaya koymasıdır. 

Kış lastiği alırken ve kullanırken nelere dikkat edilmeli? 

Kış lastiklerinin üzerinde onlara özel bir logolu sembolleri vardır. Bu şekilde o lastiğin kış lastiği olup olmadığı anlaşılabilir. Ayrıca asgari diş derinliği kış lastiklerinde en az 4 mm olmalıdır. Aksi halde işlevini büyük ölçüde yitirmiş olacaktır. Kış lastiklerinin sadece çekişin olduğu tekerleklere değil 4 tekerleğe birden takılması gerektiğini de belirtmekte fayda var." 

Kış lastiği varsa zincir takmaya gerek var mı?

Kış lastiği olmasına karşın bazı hava ve yol şartlarında zincir kullanılmasının gerekbileceğini ifade eden Güneş, şöyle devam etti: "Trafik yetkililerinin talebi doğrultusunda ya da kış lastiğinin yetersiz kaldığı durumlarda zincir takılması gerekir. Böyle bir durumda 4 lastiğe birden zincir takılması doğru olacaktır. Yaygın düşüncenin aksine sadece çeker dingil üzerinde bulunan lastiklere zincir takıldığında aracın çekişi kuvvetlendirilir fakat frenleme ve sürüş esnasında aracın stabil bir şekilde yola tutunması güçleşir.

Kış lastikleri yılın 4 mevsiminde de kullanılabilir mi?

Yaz lastiklerini kışın kullanmak doğru olmadığı gibi kış lastiklerini de yaz aylarında kullanmak doğru değildir. Kış lastiklerini yaz mevsimlerinde kullanmamız kış lastiklerinin daha yumuşak olması sebebiyle daha çabuk aşınmasına, yakıt sarfiyatının artmasına ve yaz lastiğine göre daha çok ses yapmasına sebep olur. Aynı şekilde frenleme esnasında da yaz lastiği kadar performans sergilemez. Lastiklerimiz daima rutubetsiz ortamlarda bulunmalı, yüksek sıcaklıklara ve direkt olarak güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde depolanmalıdır. Altlarında palet çatal vb. bir malzeme kullanılarak zeminden yaklaşık olarak 10 santimetre kadar yüksek mesafede tutulması ve dik konumda olması önemlidir. Uzun süreli depolamalarda şekil bozukluklarına sebep olmaması adına lastikler en az ayda bir defa döndürülmelidir. 

Lastiklerin ömrü ne kadardır? 

Doğru koşullarda saklandığı takdirde lastiklerin raf bekleme süresi 5 yıl olmakla birlikte bunu üzerinde yazan üretim tarihinden anlayabilirsiniz. Üretim tarihi lastiklerin üzerinde hafta ve yıl olarak yazar. Örnek: “3815” yazan bir lastik 2015 yılının 38. haftasında üretilmiş anlamına gelir. 5 yıldan fazla beklemiş satılmamış lastikleri almamanız gerekmektedir. Çünkü 5 yıl boyunca kullanılmayan yatık lastikler özelliğini kaybeder ve diş derinliği bakımından yeni olsa dahi yeterli tutunmayı sağlayamaz. Kullanılan bir lastik yatan bir lastiğe göre yapısını daha iyi korur. Araç kullanım tarzı, kullanılan yol-zemin, hava şartları vb. durumlar lastiğin ömrünü değiştirmekle birlikte yaklaşık 40-50 bin kilometre kullanılabilir. Kış lastikleri yaz lastiklerine oranla daha yumuşak olduğu için daha çabuk aşınır, kış lastiklerinin diş derinliği 4 mm'nin altına indiğinde değiştirilmesi gerekmektedir.

Kış lastiği ile standart lastik arasındaki farklar nelerdir?

- Kış lastikleri -30 dereceye kadar soğuğa dayanıklıdır. 
- Kış lastikleri soğuk, ıslak, karlı ve buzlu zeminlerde çok daha kısa fren mesafesi sağlar. 
- Kış lastikleri zor şartlarda ABS gibi güvenlik donanımlarının sağlıklı çalışmasını sağlar. 
- Kış lastikleri standart lastiklere göre soğuk, ıslak, karlı ve buzlu zeminlerde yakıt tasarrufu sağlar. 
- Kış lastiklerinin diş derinlikleri standart lastiklere göre daha fazladır.”  (M. Sait Çelik - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.