banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Kış lastiği uygulaması ile yük ve yolcu taşıyan araçlara zorunlu olan kış lastiklerinin faydaları hakkında bilgilendirmelerde bulunan lastik bayileri, kışın kar lastiği kullanmanın daha güvenli ve ekonomik olduğunu belirttiler.

Kışın yaz lastiklerinin kullanılmasının kazaya davetiye çıkardığını belirten lastik bayii işletmecisi Ahmet Ayat, “Kış koşullarında hava sıcaklığının 7 derecenin altına düşmesiyle yaz lastiğinin kauçuğunda sertleşmeler meydana gelir. Bu arabanın kaymasına ve yol tutuşunun zayıflamasına sebep olur. Kış lastiği ise -40-50 dereceye rağmen kauçuklarında sertleşme olmaz, yol tutuşu daha iyi olur ve kayganlığı önler. Kış lastiği takan araçlar daha güvenli yol alır, kaza riskini de azaltır.” dedi.

Diyarbakır’da kış lastiğine rağbeti de anlatan Ayat, “Eskiden kış lastiğine rağbet azdı. İnsanlar kış lastiği kullanınca ve faydasını görünce daha çok yöneldi. Şu anda kış lastiğine oldukça rağbet var.” diye konuştu.

“Yaz lastikleri kışın kullanıldığı zaman hem lastiğin ömrünü azaltır hem de lastiğe zarar verir”

Sürücü Yunus Sunay ise kış lastiğini neden tercih ettiğini şöyle anlattı: “Bilinçli bir sürücü kış lastiği kullanması gerekir. Kış lastiği araç performansını güçlendirir ve daha güvenlidir. Yaz lastikleri kışın kullanıldığı zaman hem lastiğin ömrünü azaltır hem de lastiğe zarar verir. Bu hem bütçeye hem de araca zarar verir.”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012'de yürürlüğe giren ‘Kış lastiği’ uygulaması ile kurala uymayan araçların sürücülerine 519 lira ceza uygulanacak. Söz konusu ceza, Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yüzde 5,58'lik yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2016 itibarıyla 602 liraya çıkacak. (M. Hüseyin Temel – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.