banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Teknik Direktör Cihat Arslan Enver Sedat Yahlizade Kesmetaş köyleri Taşlıdere

Kış aylarının gelmesiyle Aktarlara ilgi arttı

 Gribal enfeksiyonlara yakalanan vatandaşlar hastalıklardan korunmak için soluğu aktarlarda alıyor. Bitki çaylarına ilginin arttığını belirten Aktarlar, vatandaşların en çok ilgi gösterdiği çay’ın içerisinde 17 çeşit bitki bulunan ve 'Kış çayı' olarak bilinen karışım olduğunu belirttiler.

Hastalıklardan korunmak için çeşitli bitkilerin karışımıyla oluşturulan kış çaylarına ilginin arttığını belirten Aktarlar, özellikle 9’lu ve 20’li kış çaylarının ilgi gördüğünü belirttiler.

Gaziantep’te uzun yıllardan bu yana aktarlık yapmakta olan Bülent Bilici, Gaziantepli vatandaşların özellikle kış aylarında bitki çaylarına yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Vatandaşlara hastalıklardan korunmak için kış çayları öneren Bilici, “Biz elmacı pazarında üç kuşaktır aktarlık yapıyoruz. Malumunuz bildiğiniz gibi kış aylarına girdik. Hastalıklar başladı. Müşterilerimizin hasta olmasını istemiyiz fakat kış aylarının gelmesiyle rahatsızlananlar bize geliyorlar. Bizler de bu noktada kendilerine kış aylarına özgü vücut dirençlerini artıracak, öksürüğü önleyecek, bronşit, baş ağrısı ve vücut yorgunluğu ile ilgili rahatsızlıkları giderecek ürünlerimizle onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımız ya kendi listeleri ile veya bizim tavsiyelerimiz doğrultusunda bitki çaylarını kullanıyorlar. Kış aylarına has zencefilimiz, zerdaşalımız, hatmi, Çin çayı, ıhlamur gibi ürünlerimiz var ve bunları müşterilerimize sunuyoruz. Bunlar genel olarak tüketilen ürünlerimizdir. Yine bu bitkiler hem bizim hem doktorlarımızın tavsiye ettiği bitkilerdir.” şeklinde konuştu.

Bilici, “Bağışıklık sistemini kuvvetlendirsin, soğuk algınlığından, gripten, nezleden, astım ve bronşitten korusun diyen vatandaşlarımız yıl boyu bu tür bitkileri kullanıyor. Özellikle bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için bir arı sütü, polen oldukça sık tercih ediliyor. Biz de bunun yanı sıra keçiboynuzu, üzüm pekmezi ve dut pekmezini öneriyoruz. Herhangi bir tehlikesi ve vücuda zararı olmayan bitkilerimizidir. Bitkilerimizin görevi vücuttaki yorgunluğu giderip hastalığı ter ile dışa atmasıdır. Rahatsızlığın durumuna müşterilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. İlaç kullanarak hastalıklarına çare bulmaya çalışan ancak şifalı bitkileri kullanmayı da ihmal etmeyen vatandaşlar bu mevsimlerde en çok zencefil, zerdeçal, çörekotu, ada çayı, ıhlamur, karanfil, papatya gibi bitkileri satın alıyor. Çok sayıda doktor, hemşire, eczacı müşterim var. Modern tıp, alternatif tıbbı tanıdı artık. Bunlar gerçekten faydalı şeyler. Tabi ki vatandaşlarımız öncelikle doktorları dinlesin, daha sonra bizi tercih etsinler.” şeklinde konuştu.

Kış aylarında özellikle ıhlamura yoğun bir talep gösterildiğini belirten Bilici, “Tabi bu ıhlamur tek değil de bunun yanı sıra bizimde hazırladığımız ve kış çayı dediğimiz, içerisinde 17 tane bitkinin bulunduğu soğuk algınlığı ve gribe iyi gelen bir karışım var. Bunun içerisinde başta zencefil var. Zencefilin de antibiyotik etkisi var. Öksürük kesici, balgam sökücü, göğüs yumuşatıcı ve mideyi kuvvetlendirici bir etkisi olduğu için bu zencefili kış çayının içine koyuyoruz. Bunun yanı sıra hatmi çiçeği, meyan kökü, karanfil, tarçın ve rezene bitkisini tavsiye ediyoruz. Bu ve benzeri bitkiler ıhlamurla karıştırılarak kullanılıyor. Bunlar soğuk algınlığı ve bronşit için rahatlıkla kullanılan bitkilerdir.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.