banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haber Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Kâhta'da yıllardan beri sürdürülen bir gelenek: Kerge

Bağbozumu geleneğinde bağlarda toplanılan üzümler ezilip suyu kaynatılarak başta pekmez olmak üzere kışın bol bol tüketilen pestil ile badem ve cevizli sucuk elde ediliyor.

Yıllardan beri devam ettirilen bağbozumu (kerge) geleneği, sabahın erken saatlerinden başlayan çalışma ile üç dört gün boyunca sürüyor.

Adıyaman’da da devam ettirilen bu gelenek bu yıl da gerçekleşti. Üzüm üreticiliğiyle uğraşan Kâhta ilçesine bağlı Gökçe (Bırçiyan) köyü sakinleri, sabahın erken saatlerinde kalkarak bağlarda bulunan üzümleri toplayıp sandıklara yerleştiriyorlar.

Belli bir yerde kurulan çardağa getirilen üzümler ayrıştırıldıktan sonra çuvala konup eziliyor. Zahmetli olan ezme işleminden sonra elde edilen şire, kazanlara koyulup kaynatılıyor. Birkaç işlemden geçen kaynamanın sonunda oluşan pekmezden, pestil, ve sucuk elde ediliyor.

Yaklaşık üç-dört gün boyunca süren bağbozumu (kerge) köy halkınca toplu olarak ya da tek başına yapılıyor. Köy halkı arasında yardımlaşma ve sosyalleşmeyi sağlayan bağbozumu geleneği, gece sohbetleri ve şenliklerle devam ediyor.   (Aydın Evren - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.