banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Kemik erimesi en çok kadınları etkiliyor

Halk arasında “kemik erimesi” olarak da bilinen osteoporoz, kemik yoğunluğunun ve kalitesinin azalarak kırık riskinin oluşmasına neden hastalık hakkında bilgilendirmede bulunan uzmanlar, erken dönemde tedaviyle kontrol altına alınabilen kemik erimesinin, kadınlarda daha sık görüldüğünü belirtiler.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Operatör Doktor Necati Aksoy, “20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü”nde kemik erimesinin nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Menopoz sonrası dikkat

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Operatör Aksoy, Osteoporoz ’un, 50-60 yaş arasında yüzde 40-55 oranında görülürken bu oranın, 70 yaşından sonra yüzde 85-90’a çıktığını ifade etti.

Kadınların kemik erimesine yakalanma sıklığının erkeklere oranla daha fazla olduğunu söyleyen Aksoy, “Kadınlarda osteoporoz riski, menopozla birlikte vücutta östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak artmaktadır. Östrojen’in azalması, kadınlardaki kemik erimesinin temel nedenidir.” Dedi.

Ağrı ve kırıklar ile belirti verir

Aksoy Östrojenin belirtilerini ise şöyle sıraladı:

-Bel ve sırt ağrısı

-Boyda kısalma, omurgada kırık

-Sırtta kamburlaşma, omuzlarda yuvarlaklaşma

-El bileğinde kırık

-Kaburga kırıkları

-Kalça kemiğinde kırık

Risk altında mısınız?

Kalıtsal faktörlerin kemik erimesi oluşumunda etkili olduğunu sözlerine ekleyen Aksoy, “60 yaş üzerindeki kişiler, sigara kullananlar, fazla miktarda alkol tüketenler, düşük fizik aktivitesi olanlar, uzun süreli yatak istirahatinde olanlar, kalsiyum içerikli besinleri az tüketenler ve kemik kaybına yol açtığı bilinen ilaçları kullananlar kemik erimesi açısından risk altındadır.” İfadelerine yer verdi.

Beslenmeye dikkat!

Genel sağlık için de zararlı olan sigara ve alkolün kemik erimesinde risk faktörleri arasında olduğunu dile getiren Aksoy bilgilendirmesini şöyle sürdürdü: “65 yaşına kadar her gün 1000 mg, 65 yaşından sonra ise 1500 mg kalsiyum alımına dikkat edilmelidir. Yine kalsiyum kadar gerekli olan D vitamini, günde en az 10 dakika güneşe çıkarak alınabilir. Kişi herhangi bir nedenle güneş ışınlarından olumsuz etkileniyorsa, günlük D vitaminini bir bardak süt ya da hazır vitamin tabletlerinden yeterli miktarda sağlayabilir. Süt sevmeyenler ise yoğurt, peynir gibi süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı bitkiler, deniz ürünleri, badem gibi besinlerle gerekli kalsiyum ve D vitamini miktarını alabilir.”

Basit önlemlerle kemik erimesinden korunmak mümkün

Kaybolan kemiğin yeniden yerine konulması oldukça zor ve uzun zaman alan bir durum olduğunu söyleyen Aksoy son olarak, “Bu nedenle kemik erimesine yol açan risk faktörlerini bilmek ve bunlara karşı gerekli önlemler almak, hastalıktan korunmak ve erken tanı için önemlidir. Osteoporozdan korunmak için; hayat tarzı değişiklikleri, hareketli ve aktif bir yaşam şekli belirlemek, düzenli egzersiz ve uygun sporlar, yaşanılan ortamın mimari yapısında değişiklikler, düşmeleri engellemek için gerekli önlemler, düzenli beslenme ve doktor kontrolleri ile hastalığın başlangıç evresinde olanlar için tedaviye tam uyum sağlamak önemlidir.” İfadelerine yer verdi.

(İLKHA)   

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.