banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

Kanser farkındalığı için

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün kamuoyunda Akciğer Kanseri Farkındalığını artırmak amacıyla Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesine kurduğu “Koca Ciğer” maketi Vanlılar tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı.

Dünya genelinde, yılda yaklaşık 5 milyon, Türkiye’de ise 80 binden fazla kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklara maruz kaldığını belirten Van Halk Sağlığı Müdür Yrd. Uzm. Dr. İzzet Çeleğen, Kanser nedeniyle oluşan ölümlerin yüzde 31,1’inin akciğer kanserinden oluştuğunu belirtti.

“Türkiye’de bir yılda 20 binden fazla kişi akciğer kanserinden öldü”

Türkiye’de akciğer kanserinin erkeklerde en sık görülen kanser türü olduğunu ifade eden Çeleğen, Türkiye’de 2014 yılında 20 binden fazla kişinin akciğer kanseri nedeniyle öldüğünü, bu rakamın tüm kanserden ölümlerin yüze 30’dan fazla olduğunu söyledi.

Dr. Çeleğen, “Unutulmamalıdır ki sigara ve dumanına maruz kalmak, akciğer kanserinin en önemli nedenidir. Mücadelede en doğru, en temel yaklaşım sigara kullanmamak ya da bırakmaktır. Sigara bırakıldığında akciğer kanserine yakalanma oranı gittikçe azalmaktadır.” dedi.

“Amaç halkı daha fazla bilinçlendirmek”

Kanser ve tütün ile mücadele kapsamında yapılacak ‘Farkındalık Etkinliklerinin’ önemli olduğunu aktaran Dr. Çeleğen, daha geniş kitlelere ulaşmak için Van Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesinde “Koca Ciğer” etkinliğini düzenlediklerini belirtti.

Dr. Çeleğen, “Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesinde sergilenen hastalanmış akciğer maketi ile gençlerimiz, çocuklarımız, halkımız akciğer kanserini görerek öğrendiler. Bunun yanı sıra sağlıklı bir akciğer için, ciğerlerin verimli şekilde kullanılması ve nefes egzersizleri de büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle biz de” Koca Ciğer” adlı dev akciğer maketi ile hastalıkla ilgili daha fazla bilgi vermek istedik.” diye konuştu.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği ‘Koca Ciğer’ adlı dev akciğer maketinin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi ve bazı özel hastanelerde de sergileneceği belirtildi. (Murat Dalgın-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.